Edebiyatta Ücret Her Zaman Olmalı Mı?

Kitaplar tarih boyunca insanlığın ihtiyaç duyduğu bir şey olmuştur. Ancak şu son yıllarda kitap fiyatları gittikçe artmış, bazı insanların yeni kitap almaktan çekinmesine sebep olmuştur. Başta buna çözüm olacağı tahmin edilen “e-kitap” teknolojisindeki kitapların fiyatları da son zamanlarda fiziksel kitapların fiyatlarıyla aynı olmuştur. Bu mantıklı mıdır?

E-kitaplar kağıt kullanılmadığı için zaten fiziksel kopyalarıyla aynı fiyatta olmamalıdır ancak bu şu anki durumdur. Eğer o para basım için harcanmıyorsa nereye gidiyor? Özellikle yabancı dilde olan kitaplarda bu sıkıntı. Çünkü onlarda hem basım parası hem de verginin payı var ancak e-kitap olsa da aynı fiyata, fiziksel kopyası olsa da. 120 sayfalık 500 kitabın basılması bile 7.500 TL iken, düşünün o 500-600 sayfalık kitapları. Her ne kadar kitap başına çok gözükmese de burada boş yer para veriliyor.

Ancak e-kitaplar ücretsiz olmalı, ücret karşılığında alınmamalı derseniz, o zaman olaylar değişir. Çünkü o yazarlara büyük haksızlık olur. Günlerinin kim bilir kaç saatini insanların beğenebileceği eserler oluşturmaya adayan kişilerin bütün bu emeğini karşılıksız olarak dağıtmasını istemek, büyük haksızlıktır. Hayatını eserler yapmaya adamış, günün çoğunluğunu bununla geçiren, inanılmaz hikayeler kuran, alttan mesajlar vermeyi beceren insanların bütün bu yaptıklarını ücretsiz olarak alamayız. Her ne kadar bir avukata bizi savunması, bir doktora bizim sağlığımızı düzeltmesi ve bir boyacıya evi boyaması için para veriyorsak, bizi kendi hayal dünyasına alan, detaylıca olayları anlatan, karakterler yaratan dehalara saygısızlık yapılmamalıdır. İnsanlar ne yazık ki yazarların değerini unutmaya başlamıştır. Bu hem kültürümüzün körleşmesine, hem de yazar olmak isteyen insanların umutlarını kaybetmesine sebep olmuştur.

Bunun sonucunda, şunları söyleyebilirim: Hayır, yazarlar hala yazdıklarından dolayı para almalı; ancak e-kitaplardan alınan para bence alınması gereken mikatın katbekat üzerindedir.

(Visited 25 times, 1 visits today)