Duyulmayanlar

  • Bu güzel şehrimiz içten içe bize anlatmak istediği şeyleri bize belli etmeye çalışıyor ama biz insanlar anlamıyoruz. Güzel şehrimizi çok kirletiyoruz. Belki de şehrimizin bize yakındığı konulardan biri de budur. Yerlerde, denizlerde, her yerde biz insanların, azcık uzun mesafe yol yürümemek için attığı çöpler var. Dünyamızı ve aslında en çok kendimizin ve hayvanların sağlığını düşünsek şehrimiz bu kadar kirli ve sağlıksız olmayacak. Attığımız çöpler bizim sağlığımıza çok zararlı. Attığımız çöpler birisi almadıkça yıllarca orda kalıyor.  Kendimizi Şehrimizin, Dünya’nın yerine koyalım. Size yapılsa üzülürsünüz. Böyle yaparak kendi hayatımızı, dünyamızı mahvediyoruz. Yaşamımız 90 yıl sürecekse bu yaş oranı 70’e düşüyor. Zararlı atıkları geri dönüşüme göndererek hem sağlığımızı hem de gelecek nesillerimizi koruyabiliriz. Çimenlere sigara izmariti, peçete, plastik şişe, pil, vb. atıklar atmamalıyız. Sahillerde bile şişe kapağı, alkol şişeleri, sigaralar, plastik poşetler ayağımıza takılıyor. Denizlerde hayvanları öldürecek maddeler atıyoruz, hayvanlarımızın neslinin tükendiği gibi yakında bizim de neslimiz tükenecek.
  • Binalarımız çok fazlalaştı. Ağaçlarımız, bize nefes katan ağaçlarımız azaldı. Bize oksijen veren ağaçlarımız olmazsa Dünya da yaşayan canlı kalmaz. Bina yapımları için ağaçlarımızın çoğunu kesiyoruz. Ağaçlarımız yaşamımız için çok önemli ve onlar kesilince yaşama süremiz azalıyor. Tabi ki bitkilerde ölüyor çünkü ağaçlar bize oksijen vermezse bizde havaya karbondioksit veremeyiz. Bu nedenle bitkilerde solunum yapamaz ve ölürler. Kısaca yenileşme amacıyla ağaçları kesip bina yapmak aslında çok zararlı ve bir yandan da çok acı. Dünyamızı bilerek kirletiyor ve yıpratıyoruz.
  • Peki bunları düzeltmek için ne yapmamız gerek? Çöplerimize dikkat etmeliyiz. Denizlere, kumlara, çimlere, aslında hiçbir yere çöp atmamalıyız. Geri dönüşüme verip hayat kurtarabilirsiniz. Hayata zararlı olan şeyleri yapmamaya çaba sarf ederek bu durumu azaltabiliriz. Afişler asarak, insanlarımızı bilgilendirerek herkesi bunu yapmaya davet edip, dünyamızı kurtarabiliriz. Kongreler düzenleyip, yurtdışında olan plastik şişe atma makinesinden kurabiliriz. Böylece herkes yere atmak yerine bu makinelere atmış olur. Ve yerlerimiz tertemiz olur. Geri dönüştürme işlemi hem kullanılan ürünlerin boşa gitmemesi açısından da çok tasarruflu bir yöntem. Doğamızın önemini bir daha geri dönüşü olmayacağı zaman anlarsak iş işten geçecek ve biz dahil bütün canlılar hayatına son verecek. Ve bu Dünya’nın sonu olurdu muhtemelen.
(Visited 4 times, 1 visits today)