Hayal gücü, herkesin küçükken aktif olarak kullandığı ancak yaşı ilerledikçe çeşitli nedenlerden daralan ve yok olma raddesine gelen yetisidir. Bu daralma çocukların öğretim hayatının başlaması ile yüz gösterir ve hayatın ilerleyen dönemlerine kadar devam eder. Her ne kadar bazı insanlar herkes aynı şekilde düşünsün ve sorgulamasın istesede bu konuda henüz başarılı olamadılar.Maalesef o çok sevdiğimiz dünya liderleri içinse sorgulamayan toplum düşünmeyen dolayısıyla bölmesi ve yönetmesi daha kolay toplum anlamına gelir. O sebeptendirki zaten biz öğrenciler ve alanın uzmanları ne kadar eğitim sisteminde değişiklik iöin haykırsak, çırpınsakda bu konu hakkında bir adım atılmamıştır. Gerçi aslında dünya tarihine şöyle bir göz gezdirilirse değişimin olmasına gerek olmadığı ve zaten insan zihninin hiç bir şekilde zor kullanılark şekillendirilemeyeceği görülür. Eğer bu mümkün olmasaydı zaten biz Mustafa Kemal’den veya Albert Einstein’dan bahsedebiliyor olmazdık.
Yüz yıllar boyunca çokca tartışılan bir konu olan hayal gücü ve bilgi bir arada mı yokes ayrımı olmalı konusunun cevabı bencce çok nettir. Kesinlikle birlikte olmalıdır bu ikis. Çünkü bilgi olmadan ufkumuz genişleyemez dolayısıyla yeni şeyler geliştirmek, üretmek ve satmak için yeterli hayal gücüne sahip olamayız. Aynı şekilde ne kadar bilgili olursak olalım bu bilgileri birleştirip şekillendirmemize fayda sağlayacak ve daha sonra bu şekillenmiş bilgileri üretmemiz için gerekecek cesarete sahip olmazdık. O zaman doğal olarak hangisinin daha önemli olduğu sorusu yüzeye geliyor, benim seçimim yine hayal gücünün tarafında olacaktır. Bu seçimime kanıt olarak gösterebileceğim yadsınamaz bir gerçek en aktiv akla sahip olan toplumumuzun minik bireylerinin hiç bir ön bilgiye sahip olmadan sadece saf hayal güçlerini kullanarak ortaya attığı muazzam fikirler olur. Zaten o fikirler gelecekte elde ettikleri bilgiler ile harmanlanarak buluşları ortaya çıkarır.
Sonuç olarak yıllar boyu bizlere dayatılan ve aklımızı, yaratıcılığımızı, fikirlerimizi biraz olsun köreltmeyi hedefleyen eğitim sistemlerine rağmen ssorgulamaya devam eden insular sayesinde şu and a bu konumdayız. O insanların ne kadar bilgisi olursa olsun eğerki hayal güçleri olmasaydı hiç bir şeyi ict edemiyeceklerdi ve insan oğlu bir arpa yal alamamış olacaktı. Albert Einstein’ın dediği gibi, “Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir.”