Dünyayı Korumak

Bildiğiniz gibi son zamanlarda Avustralya büyük orman yangınlarıyla boğuşuyor. Avustralya’daki bu orman yangınları Eylül ayında başlamıştı. Fakat yangın yüksek sıcaklık ve kuraklık nedenleriyle bir türlü söndürülememişti. Bu yangınlar 55 hektardan fazla bir alana yayıldı.

Yangınların bu kadar büyük çaplı olmasına yazık ki can kayıplarını da beraberinde getirdi. Fakat can kayıpları derken sadece insan kayıplarından bahsetmiyorum. Yangınların gerçekleştiği habitatta yaşayan hayvanların birçoğu kurtarılamadı. İnsan can kaybı 25’lerde iken, hayvan can kaybı 1,25 milyarı aşmıştı. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Yangınlar 113 farklı canlı türünü acil yardıma muhtaç hale getirdi. Bu yangında su sıkıntısına düşen Avustralya su tüketimini azaltmak amacıyla fazla su tüketen hayvan türlerini azaltma kararı aldı ve ülkedeki 5 bin deveyi tüfekle öldürüldü.

Yangınların çok uzun süre durdurulamamış olması diğer ülkeleri de telaşlandırdı ve diğer ülkeler de yardımda bulunmak istedi. Yangın yaklaşık 6 ay kadar devam etti. İtfaiye çalışanları ne kadar uğraş gösterirse göstersin yangın bir türlü durdurulamadı. Bazı ülkeler Avustralya’ya yardım edebilmek amacıyla Avustralya’ya itfaiye çalışanları gönderdi.

Birçok ülkenin bu sorunu çözmek için beraber çalışması, Avustralya’ya destek olması güzel bir durum fakat bu zaten yapılması gereken bir şeydi. Çünkü bu yangınlar Avustralya’da gerçekleşiyor diye bu sorunun sadece Avustralya’ya ait olduğunu göstermez. Bu sorun bütün dünyanın ortak bir sorunu olur.

Ülkeler yangını söndürmek ve evleri yanan, hayatı tehlikeye giren insanları kurtarmaya çalışırken ne yazık ki hayvan hayatını kurtarmaya yeteri özeni gösteremediler. Bazı kuruluşlar, insanlar hayvanları kurtarmak için çok uğraş gösterdi fakat ne yazık ki onların uğraşı yetmedi ve bir sürü hayvan hayatını kaybetti. Bence ülkeler de hayvan hayatını korumaya daha çok özen gösterebilirdi. Mesela Avusturalya su tüketimini azaltmak amacıyla develeri vurmak yerine diğer ülkelerden su yardımı isteyebilirdi. Ya da diğer ülkeler itfaiye çalışanı gönderirken aynı zamanda hayvanlara yardım etmeleri için veteriner hekimlerden yardım isteyebilirlerdi. Şu an bunları konuşmak hiçbir şey değiştirmiyor fakat sonrasında olası doğal afet durumlarında ülkelerin bunun farkına varıp ona göre bir politika izlemesi gerekir.

 

Genel olarak bakıldığında, bana kalırsa Avusturalya ve yardım eden ülkeler yangını söndürmek için yapabilecekleri her şeyi yaptılar. Hayvan hakları ve yaşamı hakkında da gereken özen gösterilebilirdi. Fakat daha önce söylediğim gibi şu an bunun konuşulması bir şey değiştirmeyecek. Bu konunun meydana getirilmesini sadece bir yararı olabilir o da bundan ders çıkararak aynı hatayı tekrar yapmamak. Umuyorum ki ülkelerde yapılan bu hatanın farkındadır ve ders çıkarmıştır.

(Visited 122 times, 1 visits today)