Dünya’ya Uzatılan Yardım Eli

İnsanların dikkatsizliği ve bitmek bilmeyen vurdumduymazlığı ile beraber her gün ısınan Dünyamız, gün geçtikçe küresel iklimin tencerede kasıp kavurduğu bir yemeğe benziyor. “Daha önemli sorunlarımız” yüzünden bu tehlikeyi yıllardır kaale almadığımız gibi çözüm bulmaya çalışmıyor ve Dünya’nın gözümüzün önünde yok oluşunu film izler gibi izliyoruz. Mevsimlerin değişimini, Dünya’nın dengesinin bozuluşunu fark ediyor fakat “Tek başıma bir yarar sağlayamam.” diyor ve oturduğumuz yerde oturmakla kalmayıp filtresiz arabalarımızla geziyor, geri dönüşüm kutusuna gitmeye üşenince plastik şişemizi yolun ortasına atıyor sonra da kış aylarında bile süren bu sıcağın ne kadar bunaltıcı olduğu hakkında isyan ediyoruz. Bazılarımızın duyarsızlığına karşın neyse ki başlıca bizlerin yarattığı bu problemi daha fazla büyütmemek için zamanını feda edebilecek insanlar da var. 

Giyim firmaları bu duruma sağlayabilecekleri katkıyı fark edip bir proje başlattılar. Önceden belki siz de kullanılmış ve bedeni artık olmayan kıyafetlerinizi çöpe atmak yerine ihtiyaç sahiplerine veriyor böylece bir tontekstilin çöpe gitmesini önlüyordunuz. Ülkemizde H&M’in başlattığı bu projenin amacı da kullanılmayan, markası ve durumunu göze almadan her kıyafeti toplamak ve bunları geri dönüştürerek yeni giyilebilir kıyafetler tasarlamak. Dediklerine göre tekstil ürünlerinin çöpe gitmeyip geri dönüştürülmesi sandığımızdan daha büyük bir yardım eli uzatıyor dünyamıza. Bir tişörtün geri dönüştürülmesi ile yaklaşık 2000 litre suyun kurtarıldığı gibi bir kg kıyafetin geri dönüştürülmesi 3,6 karbon emisyonu tasarrufu sağlıyormuş. Dünya’ya yardım ederken hem eski giysilerinizden kurtuluyor hem de yenilerine sahip olmuş oluyorsunuz.

Geri dönüşüm sonrası yeniden hayat bulan bu giysiler birçok insanın dikkatini çekince Çukurova Üniversitesinde bir çalışma yürütülmüş. Amacı tüketim sonrası geri dönüştürülüp oluşturulan yeni kıyafetler ile tüketimden önce üretilen kıyafetlerin arasındaki farkları bulmak olan bu çalışmada, elyafların geri dönüştürülmesi ile üretilen denim kumaş (PC denim) ve orijinal denim kumaş (REF denim) karşılaştırılmış.  Karşılaştırma sonucunda PC denimin tek olumsuz özelliğinin hava geçirme özelliğinin daha düşük çıkması olduğu kanısına varılmış. 

Geri dönüştürülmüş ürünlerle hayat bulan bu kıyafetlerin orijinal kıyafetlerden çok da farklı olmadığı da kanıtlandığına göre. Siz de gardrobunuza bir göz atın. Giymediğiniz, aşırı derecede yıpranmamış, aylardır yüzüne bakmadığınız kıyafetleri kapıp kullanılabilir olanları ihtiyaç sahiplerine verebilir ya da bu kıyafetleri hayata döndürme projesine katkı sağlayan giyim firmalarına bırakabilirsiniz. 

Bu küresel ısınma her ne kadar büyük bir tehdit olsa da herkes elinden geleni yerine getirebilirse çözüm bulunamayacak bir problem değil. H&M’in projede kullandığı sloganı: “Eğer sırtınıza bir pelerin geçirip dünyayı kurtaracak kadar iddialı değilseniz, o pelerini size en yakın geri dönüşüm kutusuna bırakarak da geleceğimiz için çok önemli bir katkıda bulunabilirsiniz.” Yüzüne bakmadığınız o kıyafetleriniz çöp yerine Dünya’ya uzatılan bir yardım eli olabilir. 

(Visited 19 times, 1 visits today)