Bir Bilim İnsanı ve Dünyaya Verdiği Büyük Zarar

Acımasız diktatörler, seri katiller, acıması olmayan komutanlar ve işkenceciler. Onlar Thomas Midgley’in Dünya’ya verdiği zararın yanına bile yaklaşamazlar. 1889 Yılında Amerika Birleşik Devletlerinde Doğan Midgley, hayatı boyunca kimyaya ilgi duymuştur. Sonralarda ise bilimi sadece para kazanma aracı olarak görmeye başlamıştır. Bunun sonucunda günümüzde hala etkisini gördüğümüz ve çok büyük felaketlere yol açan birçok deney yapmıştır.

.kloroflorokarbon-gazi

1920 Yılında buzdolabı firmalarının zarar etmesiyle beraber Thomas bu firmaların kazanma miktarını gördü ve araştırmalar yapmaya başladı. Araştırmaları sonucunda sıcağı emme özelliği olan kloroflorokarbon gazını keşfetti. Kloroflorokarbon gazı, üretim maliyetinin oldukça düşük olması sebebiyle çoğu sektörde bir numara haline geldi. Parfüm, soğutucu ve klima gibi birçok eşyada kullanılmaya başlandı ve böylelikle her yere ulaştı. Midgley bu buluşu için onur madalyası bile aldı. Ancak o sıralarda henüz kimse bu gazın etkilerini görmeye başlamamıştı.

İnsanlık kısa bir süre içerisinde fark edecekti ki, hızla yayılan bütün bu kloroflorokarbon gazları sadece 10 yıl içerisinde dünya atmosferinin koruyucu ozon tabakasının %4’ünü yok etmiş ve yok etmeye devam etmekteydi. Gazın kullanımı 50 yıl sonra yani 1970’lerde yasaklanmış olsa da etkileri sadece dünya atmosferini yok etmekle kalmadı. Dünyadaki bütün insanların solunum yoluyla vücutlarına da nüfus etmişti. Ozon tabakasına ve tüm dünya nüfusunun vücudunda açılan bu hasarı düzeltmek, bugün bile ne yazık ki mümkün değildir.*

Yine 1920’li yıllarda  Midgley, Tetraetil Kurşununu benzine eklemenin benzinin verimliliğini arttırdığını keşfetti. 1923 yılında keşfi için ona Nikos madalyası verildi. Büyük otomobil firmaları bile güvenli olmasa da, maliyetinin düşük olması ve benzin verimini arttırmasından dolayı bunu kullanmayı tercih etti. Tabi ki bu işi de paraya çevirme niyetinde olan Midgley, hemen bir tetraetil fabrikası kurdu. Fabrikadaki işçilerin çoğu kısa süre içerisinde kurşundan zehirlendiler. 1923 Yılında kendisi de zehirlenen Midgley,  “Demek ki ciğerlerim çok yoruldu, biraz temiz hava almam gerek.” diyerek işi bırakıp Miami’ye tatile gitti. Otomotiv üreticisi firmalar Midgley’in buluşuna çok büyük yatırımlar yapmıştı ve neredeyse bütün araçlar bu kurşuna uygun üretilmişti. Kurşun yasaklanmaya başlayınca Midgley fabrikasını kurtarabilmek adına, bu kimyasalın zararlı olmadığını ispat etmeye çalıştı ve  bir kovanın içinden bir dakika boyunca bu kurşunu soludu.

3304486268_95bc64a119_o

Geç de olsa bu zararlı kimyasal pek çok ülkede yasaklandı. Ancak genetik yollarla halen bizimle birlikte yaşamaya devam etmektedir.

Kurşun, bir nörotoksindir. Kısa süreliğine maruz kalmak bile zeka seviyesinde düşüşe ve asosyal davranış artışına sebep olur.**

Bir görüşe göre bu kurşun sebebiyle bugün yaşayan insanların IQ puanları olması gerekenden yaklaşık beş puan geridedir. Pek çok kaynakta da belirtildiği gibi “Hiçbir hayvan, insan veya varlık Dünya’ya Midgley kadar zarar vermemiştir.”

* http://masivaturk.com/dunyaya-en-cok-zarar-veren-insan-thomas-midgley

**http://masivaturk.com/dunyaya-en-cok-zarar-veren-insan-thomas-midgley

(Visited 161 times, 1 visits today)