Bildiğiniz üzere dünyayı ekonomisi aynı zamanda da askeri silahları ve araçları iyi olan devletler yönetiyor. Fakat sadece önceden ülkeleri sömürdü ve savaşlar kazandı diye tüm dünyayı yönetmesi ne kadar doğrudur?
Küçük ülkelerin iç savaşları ve darbeleri genellikle büyük devletlerin yardımı ve yataklığıyla yapılır. Peki neden? Bazen küçük ülkelerin gücü yetmediğinden kendisine yapılan haksızlıklarla ve barbarlıklarla mücadele edemez. Bu yüzden büyük devletlerin bu olaya el atması gerekir. Ya da artık iş çığırından çıktıysa o büyük devlet küçük devletin topraklarına askeri müdahale etmekte haklıdır. Çünkü eğer o devlet bir zarara uğrarsa bütün dünyanın düzeni bozulur. Bunu korumak ise büyük devletlerin görevidir ve bunu onlar yapamazsa kimse yapamaz.
ABD askerlerinin Afganistan işgali
Peki insanlar neden bu devletler hakkında kötü düşünür? Neden bu ülkeler dünya barışını sağlamaya çalışırken suçlu durumuna düşerler? Öyleyse bu durumu bir gözden geçirelim. Bu büyük devletleri suçlayan insanlar büyük devletin müdahele ettiği ülkeye zorbalık yaptığı ve onu sömürdüğünü düşünürler. Fakat asıl bunu yaparak devletlere büyük iyilikler yapmış oluırlar. Örneğin bir müdürün okuldaki rolü ve gücü yadsınamazdır. Fakat sınıflarda ise öğretmenler söz sahibidir. Fakat müdürler aynı zamanda sınıfa gelip sınıfın düzenini sağlayabilir.Çünkü öğretmen bazen sınıfın düzenini sağlayamaz ve müdür gelmez ise sınıfın düzeni bozulur ve sınıftan çıkan ses bütün koridoru etkiler. Koridor ise tüm okulu. (bkz. kartopu etkisi)
Venezuela’da ABD’nin desteği ile olduğu düşünülen başarısız
darbe girişiminin sanıkları
Aynı şey inşaatlar için de geçerlidir. Bir patron vardır; Onun atadığı bir müdür ve o müdürün atadığı bir şef. Şef, işçilerle en yakın olandır. Onların yaptıklarını, çalıştıkları saatleri denetlemekle yükümlüdür. Müdür ise şeften aldığı bu bilgileri patronuna iletir. Böylece işçilerin verimli çalışıp çalışmadığı belirlenmiş ve ona göre binanın kaç ayda biteceği hesaplanır. Bütçeler de buna göre ayarlanır. Fakat şef işçileri denetlemekte zorlanıyosa ya da işçiler isyan çıkarıyosa işte buna müdür müdahale eder. Müdürün buna gücü yetmezse ise bu işe patron el atar. Maaşlarından gerekli kesintileri yapar ya da direk maaşı keser. ,
Diyeceğim o ki, bazen insanların gücünün ve yeteneğinin yetmediği yerlere onlardan daha güçlü, yetenekli, ve daha fazla söz sahibi olan kişiler müdahale edebilir. Bu gayet doğal bir şeydir. Bunun yargılanmaması ve saygı duyulması lazımdır. Çünkü bilinmelidir ki, üst mevkideki insanların bunları yapmasındaki sebep her şeyi kontrol altına almaktır. Eğer bunu yapmazsa bunu yargılayanlar dahil herkesin başına bela açabilir.