“Dünya’daki sorunları mı çözmeliyiz yoksa Mars’ta koloniler kurup Mars’a mı yerleşmeliyiz?”
Bu soru, insanlığın geleceği için oldukça önemli. Ancak herkes bu sorunun cevabı üzerinde aynı fikirde değil. Bu yazımda, soruyu kendi bakış açımla cevaplamaya çalışacağım.
Benim düşüncem, Dünya’yı düzeltmemiz gerektiği yönünde. Uzay araştırmalarına da elbette önem verilmeli ancak dünyamızı bir çöplük haline getirip terk edemeyiz. Mars’ta yaşam olup olmadığı henüz belli değil. Ayrıca, tüm insanları Mars’a taşıyamayız çünkü Mars, yeşil gezegenimizin yarısı büyüklüğünde. Bu da demek oluyor ki çöplüğe çevirdiğimiz Dünya’da Mars’a gidemeyecek insanları bırakmak zorunda kalacağız. Diyelim ki bunu yaptık, Mars’ı kirletmeyeceğimizin garantisi var mı? Her yaşadığımız gezegeni kirlettiğimizde yeni bir gezegen arayışına giremeyiz. Evren sınırsız olabilir ama insanların gidebileceği mesafeler sınırlı. Bilim ilerliyor fakat bizim gezegenleri çöplük haline getirme hızımıza yetişebilecek mi?
Mars’a gittiğimizde yüzeye yapay bir koloni kurabiliriz. Ancak bu yapay yapılar, Dünya’mızın paha biçilemez doğal güzellikleriyle yarışabilir mi?
Dünya’dan ayrılmamıza sebep olacak sorunlara çözüm odaklı yaklaşmalıyız. Örneğin çevre kirliliğini ele alalım. Çevre kirliliğini önlemek için önce insanları bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu bilinçlendirmeyi okullarda yapılan etkinlikler, farkındalık kampanyaları veya kitle iletişim araçlarında yayınlanacak, herkesin anlayabileceği programlarla sağlayabiliriz. Çevre kirliliğini önlemenin bir diğer yolu ise fosil yakıt kullanımını azaltmaktır. Bunu da sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanarak başarabiliriz.
Sonuç olarak “kullan-at gezegen” düşüncesinden kurtulup sorunlarımızı çözmeye başlamamız gerekiyor. Unutma, bu değişimin ilk destekçisi sen olabilirsin!