Dünyada Eğitim Sistemi Gelişti mi?

“İlim ve fen çalışmalarının merkezi okuldur. Bundan dolayı okul lazımdır. Okul adını hep beraber hürmetle, saygıyla analım.”

M. Kemal Atatürk

Binlerce yıldır eğitim temel bir ihtiyaç olarak görülmüştür. İnsanları eğiterek onlara meslek, yetenek, düşünce kısaca bir hayat veriyoruz. Eğitim almamış insanlar da var ama hayatla ilgili bir düşünceleri yok. Eğitim onlarca yıldır geliştiriliyor ama değişen tek şey bilgi ve öğrencilerin kafasını karıştıran sürekli değişim içinde olan eğitim sistemleriydi. Peki gerçekten eğitim gelişti mi?

Teknik olarak bunun tam bir cevabı yok. Her yıl yeni bir bilgi keşfedilip bunları derslere eklerken eğitim gelişmiş mi oluyor? Yoksa eğitimde temelli bir değişikliğe ihtiyaç var mı?

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) araştırmalarına göre İsviçre dünyadaki en iyi eğitime SİSTEMİNE sahip. Ancak bizim ülkemiz eğitim sıralamasında maalesef ki 99. sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalarda öğrencilerin doğru mesleğe yönlendirilmesi, akademideki altyapı çalışmaları, eğitime harcanan paranın genel bütçeye oranı gibi değişkenler göz önüne alındı. Bu en iyi eğitim sistemlerinin yanında eğitimi OLMAYAN  ülkeler bile var. Yani Suriye iç savaşta, Afrika’da kaynaklar yetersiz… Genelde dünya eğitim kalitesi düşük.

Öğrencinin bakış açısına gelince ayrı bir konu. Yüksek gelirli ülkelerde öğrenciler sınavlardan, ödevlerden, kitaplardan bıkar iken bazı ülkelerde sınıfta sıra bile yok! Öğrencilerin çoğu eğitimi önemsiz görüyor.

Şimdi de Finlandiya’nın eğitim sistemine göz atalım. İzlediğim bir belgeselde görmüştüm. Her sistemden farklı olarak asla ve asla çoktan seçmeli soru yok. Açık uçlu soru soruyorlar ki öğrenci şıktan bakarak değil kendine özgü cevap yazmasını istiyorlar. Ayrıca öğrenciyi bıktırmıyorlar. Belli bir yaşa kadar ödev ve sınav yok. Okul onlar için basit, 7-8 saatlik bir cehennem değil, onlar için; bir bilgi ambarı, eğlenerek öğrenme ve keşfetme yeri!

Dünya genelinde eğitimin tam olarak iyi olduğu söylenemez. Ancak eğitimin 21. yüzyılın ortalarında bir sorun olmayacağını, ülkelerin sorunlarını çözmeye başlayacağına inanıyorum. Bana göre bu ancak okullarda ihtiyaca göre ve zevkli öğrenme ortamları oluşturularak mümkün olabilir.

(Visited 44 times, 1 visits today)