Dünya Vatandaşı

Diyelim ki bir jüri üyesisiniz ve sizden dünya vatandaşlığına aday iki kişiden birini seçmenizi istiyorlar. Bir tarafta dünyayı gezmiş, birçok dil öğrenmiş, bir sürü kültüre aşina olan ve bunlar haricinde başka bir şey için çabalamayan, dünya vatandaşı olmak için daha fazla bir şey yapılamayacağını düşünen biri var. Diğer tarafta ise bunların hiçbirini yapmamış ancak kendini geliştirmek için elinden geleni yapan, tüm insanlığın sorununa çözüm bulmuş ve herkese faydalı olabilmiş birisi var. Sizce bu kadar şey yapmasına rağmen sadece kendine faydası dokunabilen mi yoksa bir soruna çözüm bulup yediden yetmişe, ırk din, dil ayrımı gözetmeden herkese faydalı olmuş biri mi dünya vatandaşı olmalı?

Dünya vatandaşlığının içeriğine de bakacak olursak dünya vatandaşı olabilmek için hem kendi kültürünü hem de başka kültürleri iyice tanımak ve kabullenmek, teknoloji, sanat gibi çoğu alanda bilgisi olan bireyler olabilmek yani kısacası kendini gerçekten her şeyiyle içinde bulunduğumuz dünyanın bir parçası olarak hissetmemiz ve ona göre yaşamamız gerekiyor. Vatandaşlık görevlerini yerine getiren, her alanda kendisini geliştirmeye çalışan ve başkalarına faydalı olabilmek için çabalayan biri dünya vatandaşlığını hak ediyor demektir.

Günümüz dünyasında dil bilmek de çok önemli, hatta bir değil en az iki ya da üç dil bilmenizi istiyor şirketler artık. Gezip görerek de bir yerin kültürünü öğrenmemiz daha da kolaylaşıyor tabii ki. Zaten dünya vatandaşı olabilmek, iyiyi kötüyü ayırabilmeyi, başta birey ve genel anlamda toplum olarak “nasıl daha iyi olunur”u düşünmeyi, kendini ve toplumu daha iyi olma yönünde geliştirmeyi gerektirir. Ne kadar okusak da, videolar izlesek de, bir yeri tanımanın en iyi, en etkili yolu tabii ki orada bulunmak, orayı yaşamak.Tabii sadece gezerek de bir yere varılmıyor kendimizi geliştirmeyi planlamadıktan sonra.

Kısacası dünya vatandaşı olabilmek için farklı kültürleri öğrenmek, ki bunun için en iyi yol da gezerek öğrenmektir, farklı diller bilmek yeterli değildir güzel bir şeydir, ancak yeterli değildir. Bu öğrendiğimiz bilgilere de yeni şeyler katabilmek gerekir. Kendimizi farklı alanlarda geliştirmemiz mesela teknolojiyle aramızın iyi olması gerekmektedir çünkü çağımızın en büyük gereksinimlerinden biridir, sanatla aramızın olması veya bir müzik aleti çalabilmek bile yeterlidir. İnsanlığa faydalı olmaya da çalışmak da gerekir sonuçta kendimizi yaşadığımız bu dünyadan ayrı olarak göremeyiz, yaşadığımız çevreye bağlı olduğumuzu unutmamak ve ona göre davranmak da bizi birer dünya vatandaşı yapar.

(Visited 85 times, 1 visits today)