Japonya’da işçilerin yüzde 25’i haftada 80 saat çalışıyor. Yüzde 12’lik kısım ise 100 saati aşıyor. Finlandiya’nın Başbakanı Marin ise günlük mesainin 8 saat veya altı olması için çalışmalarını sürdürüyor. Ben Japonya’nın bu çalışma prensibini doğru bulmuyorum çünkü bu iş artık insanların bıkmasına, depresif ve asosyal yetişkinlerin ortaya çıkmasını sağlayacak. Bir de farklı bir açıdan bakalım. Japonya’da, ailesi çok çalışan ve kendisiyle ilgilenilmeyen bir çocuksunuz. Okuldan eve geliyorsunuz ve evde kimse yok. Buna alışkınsınız. O gün çok önemli bir başarı elde etmişsiniz ama aileniz mesaide olduğu için haberleri yok. Mesaj yazarsanız bile görmeyecek durumdalar. Ne kadar üzücü bir durum değil mi? Peki eğer Japonya’da bu şartlarda çalışsaydık, kendimize ayıracak ne kadar zaman kalırdı? 80/5=16 günde 16 saat demek. sağlıklı bir insan günde 7 saat veya fazlası kadar uyur.16+7=23 | 24-23= 1 saat. Bu bir saat de yemek yeme gibi ihtiyaçlarla doldurulursa geriye zaman kalmaz. Yani kendinize zaman ayıramazsınız, çocuklarınıza zaman ayıramazsınız.
Şimdi de Finlandiya Başbakanı Marin’in çalışmasını konuşalım. Örneğin 7 saate indirildi. Bu Finlandiya’da yaşayan herkese faydalı olacaktır. Hem çocuklara yeterince ilgi gösterilecek hem de nüfusun daha mutlu ve iyi huylu olmasını sağlanacak. İki ülkenin mental olarak sağlıkları arasında çok büyük fark olacak. Bunu ufak bir hesaplamayla kanıtlayabilirim. Japonya’da haftalık çalışma saati:80 saat diyelim/Finlandiya’da ise 7 x 8=56 saat.(hafta sonu ile beraber) 80-56=24 Aralarında tam olarak bir gün var.
Özetlemek gerekirse, bir insanın haftada 80 saat çalışması onu ve çevresini kötü yoldan etkileyecektir. Fakat günde 7 saat çalışılırsa hem çevresine, hobisine, çocuklarına ve kendisine ayıracak zamanı olacaktır.