“Dünden ders çıkar, bugünü yaşa, yarın için umut et!” demiş Albert Einstein. Çok da doğru demiş. İnsan bugünü yaşarken dünden yani geçmişinden gördüklerini kullanır. Deneyimleri sayesinde bugünü en iyi şekilde atlatmaya, yaşamaya çalışır. Geçmişini unutan, ders çıkarmayan, deneyimlerini bugünde kullanmayan insanlar diğerlerine göre bir adım geridedir benim gözümde. Okulda bize yaptığımız hataların gözümüze kötü gözükmemesi gerektiği, hatalarımızı birer deneyim ve ders çıkarma aracı olarak kullanmamız, gelecekte bu yaptığımız hatayı önceki deneyimlerimizden dolayı tekrarlanmaması gerektiği söylendi ki bu doğru. Benim bundan kastım hayatımızın her alanında deneyimlerimizi hayatımızda hep barındıracağımız çocukluğumuzdan beri bize aşılanmakta. Bu sayede insanlar hataya sürüklenmemesi sağlanıyor. Aslında bu sayede Albert’in de dediği gibi “Dünden ders çıkar, bugünü yaşa…” sözü doğruluğunu kanıtlıyor. Peki sizce “… yarın için umut et!” kısmında Albert ne kastediyor?
Aslında bence burada Albert geçmişten ders çıkarıp bugünü yaşa ve gelecek için aynılarını umut et. Yani gelecekte de yaptığın hatalardan ders çıkarıp o günü deneyimlerinden dolayı hata yapmadan iyi bir şekilde geçir.
Dün acısıyla, tatlısıyla; iyisiyle, kötüsüyle bize hep bir şeyler katmıştır. Biz bunları bildiğimiz, farkında olduğumuz sürece o acı, tatlı, iyi, kötü deneyimler gelecekte tekrardan karşımıza çıktığı zaman bizi afallatmaz, bizi dimdik ayakta tutar ve bu da bize gelecekte deneyimlerimizle aynı hatalara düşmemek için umut etmemiz gerektiğini savunuyor.