DÖRT SİLAHŞÖRLER

 

DÖRT SİLAHŞÖRLER…

Mutlu ve başarılı olmak için ihtiyaç duyduğumuza inandığım dört alan var ki bunları kendisinde toplayan ve var edenler günümüzde her alanda ses getiren çalışmalarıyla kendilerini fark ettiriyorlar. Benim metaforik olarak “Silahşörler” diye adlandırdığım bu 4 alan; Duygusal Zeka, Disiplin, Sosyal Beceriler ve Hayal Etme becerisi. Bu alanlar hakkında ne kadar yüksek farkındalığa sahipseniz hayatta başarılı olma ihtimaliniz düşük farkındalığa sahip kişilerden daha yüksek olacaktır.

 

DUYGUSAL ZEKA

Duygusal zeka insanların kendi duyguları ile karşısındaki insanların duygularını anlayabilme, empati kurma ve özgüven duygusunu içeren günümüzün en değerli yetkinliklerinden biridir. Buna göre, bireyin hayattaki başarısı kendi duygularını dengeleyebilme ve yönetebilme başarısına bağlı olmaktadır.

Duygusal Zeka beş alt kavramda ele alınmaktadır.

  • Kendini Tanıma (Kişisel Farkındalık)

Kısaca o andaki ruh halinin ve düşüncelerinin farkında olmaktır.

  • Duyguları Yönetebilme (Özdenetim)

Özdenetim TDK’ da “Bireyin çeşitli sosyal çevreler tarafından kabul edilmesi ve ideallerini gerçekleştirmesi için duygularını sınırlamasına ve düşüncelerine oto sansür uygulamasına öz denetim denir.”  seklinde tanımlanmıştır. Duyguları duruma uygun olacak şekilde yönetebilmektir.

  • Motivasyon

Bireyin yapabileceğine inanma ve başarma isteği şeklinde açıklanabilir.

  • Başkalarının Duygularını Anlayabilme (Empati)

Bir kişinin karşısındaki bireyin duygularını sözlü ve sözsüz bir biçimde anlayabilmesi, ihtiyacı olan bireylere duygusal yönde                  destek olabilmesi ve insanların duyguları ile davranışları arasında bağ kurarak ihtiyaç ve isteklerine uyum sağlayabilmeyi                    tanımlayan kavramdır.

  • İletişim kurma

Başkalarıyla pozitif ve anlaşılabilir şekilde ilişki kurma, iletişime geçebilme becerisi.

 

DİSİPLİN

Doğru işler yapmak ve düzenli bir çalışma sistemi oluşturmak adına disiplin büyük bir öneme sahiptir. Çocukluk yıllarında genellikle sorumluluklarınızı yerine getirmeniz için başınızda size yardım eden bir büyüğünüz olur. Ancak çocukluk yıllarını geride bırakmaya başladığınız yıllardan itibaren kendinizle baş başa kaldığınızda size yol gösterecek ve çalışmanız gerektiğini söyleyecek nerdeyse kimse kalmaz. Bu durumda eğer erken yıllarda sorumluluk duygusu edinmediyseniz veya kendinize bu bilinci kazandırma yolunda caba göstermediyseniz hayatta işiniz oldukça zorlaşacaktır, özellikle ıs hayatında. Çünkü siz planlı ve programlı bir yaklaşımla görevinizi yerine getirmediğiniz zaman bu sorumluluk bir başkası üzerine yüklenecektir veya hiç gerçekleşemeyecektir. Bu da sizin iş hayatında kısa bir sure sahada kalmanızı ve kısa zamanda da dışlanmanızı sağlayabilir. Bu sebeple, bir an önce disiplinli çalışmayı öğrenmek ve sorumluluklarımızın bilincine varmak adına aksiyonlar almayı kendimize önceliklendirmeliyiz. Bu konuyu bizzat yaşayan bir insanım ve düzeltmek için elimden gelen her şeyi yaptım yapmaya da devam ediyorum siz yeter ki isteyin ve çabalayın başarı sizi bulacaktır.

SOSYAL BECERİLER

Sosyal beceri bir bireyin toplumdaki kişilerle etkili iletişime geçmesini sağlayan sosyal olarak kabul edebilen davranışları sergileme, asosyal davranışlardan kaçınma, hem kendi üstünde hem de topluma yararı bulunan davranış sergileme becerisine sahip olmak şeklinde tanımlanabilir. Bana göre sosyal becerileri gelişmiş olan insanlar hayatta asosyal insanlara nazaran daha geniş bir çevreye ve daha iyi işlere sahip olurlar neden mi? Çünkü bir patron olduğunuzu düşünün şirketiniz çok ünlü ve köklü, hep insanlara iç içesiniz ve bir çalışan arıyorsunuz iki seçeneğiniz var;

1. Konuya hakim ve çalışkan ama insanlarla asla iletişim kuramayan kendini bile ifade edemeyen birini mi alırdınız yoksa

2. Konuya hakım ama kendini rahatlıkla ifade edebilen ve açıklayabilen bir kişiyi mı işe alırdınız?

Sizce hangisi daha iyi bir çalışan olur? Çoğunluğun 2 diyeceğinden eminim bu yüzden sosyal beceriler de en az diğer üç başlık kadar önemlidir. Sosyal becerileriniz yeterli değilse üzerine gidin yeni insanlarla tanışın, etkinliklere katılın, hayata dahil olun, hiçbir zaman geç değil ve hiçbir zaman da geç olmayacak.

 

HAYAL ETME BECERİSİ

“Hayal edebilirsen gerçekleştirirsin”

Hayatınızda olmasını istediğiniz şeyleri gerçekleştirebilmek için “hayal etme” yeteneğinizi geliştirmek gerçekleştirme ihtimalinizi en az yüzde elli arttıracaktır. Hayal gücü becerimiz geliştikçe olaylara bakış açımız ve o olaylara getirdiğimiz çözümler de o oranda artacaktır. Dünyaya gelen herkes hayal etme becerisine sahiptir. Ancak koşullar bu becerimizi kullanmak konusunda bazen bizi kısıtlayabilir. Peki bunu nasıl geliştirebiliriz? İşte size ipuçları;

·        Sıra dışı Düşünmek

·        Odaklanmak

·        Gözlem Yeteneğini Geliştirmek

·        Bakış Açısını Genişletmek

·        Kitap Okumak (Bilim Kurgu, Roman)

Yukarıda kısaca değindiğim dört alan bana göre bu hayatta mutluluk ve başarıyı beraberinde getiren en önemli etkenlerden sadece bazıları. Tabi ki de bunlar kişiden kişiye değişebilir. Eğer bu başlıkları dikkatli bir şekilde okursanız ve üzerine kendi araştırmanızı da eklerseniz, kendiniz için büyük bir adım atmış olursunuz.

May The Force Be With You…

 

Kaynakça

https://www.haddinias.net

https://www.gezenpsikolog.com

https://www.tavsiyeediyorum.com

https://sozluk.gov.tr

 

 

 

(Visited 87 times, 1 visits today)