Günümüzde çoğu atık malzeme geri dönüştürebilinmektedir ve bu geri dönüşüm kalkınma, çevre kirliliklerini önleme, atık oranını düşürme, küresel ısınmayı azaltma gibi dünyanın önde gelen problemlerini azda olsa azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu sebepten dolayı günümüzde çevre dostu olarak adlandırdığımız markalar bu sorunları azaltmak adına bazı ürünlerini geri dönüştürülmüş materyallerden yapmaya başlamıştır. Özellikle de kıyafet sektöründe yaşanan bu gelişme birçok tartışma yaratmıştır. Peki sizce kıyafetlerin atık malzemelerden yapılmasının insan sağlığına herhangi bir zararı olur mu? Bu durumun avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bakıldığında yukarıda da bahsettiğim gibi kıyafetlerin geri dönüştürülerek yapılmasının insanlığa yararı oldukça fazladır. Bunlara örnek vermek gerekirse: çevrenin daha az kirlenmesi, küresel ısınmanın azalması, bununla birlikte kutuplardaki hayvanların daha az tehlike altında olması, kalkınmaya büyük oranda yardımcı olması, geri dönüşümden dolayı atık oranın azalması gibi daha çeşitlendirebileceğimiz birçok yararı vardır. Bu yararlardan dolayı geri dönüştürülmüş kıyafetlerin üretilmesi ve satılması her konuda oldukça kazançlı bir eylem olmaktadır.
Fakat her ne kadar kazançlı bir eylem olsa dahi bazı insanların alışıldık olmayan çoğu şeye karşı olduğu gibi geri dönüştürülmüş ürünleri kullanmaya karşı da önyargıları ve kaygıları bulunmaktadır. Bunun sebebi ise bu konuda yeterince bilgilendirme olmadığından kaynaklanmaktadır. Bunlardan bazıları: ürünün pis olabilmesi, sağlık açısından bir zararının olabileceği, neyin geri dönüştürüldüğünü bilinmemesi gibi tam önyargı olmasa dahi bazı kaygılardır.
Bu kaygıların gerçekliğini kontrol etmek gerekirse yapılan araştırmalara göre bazı polyester, plastik gibi malzemelerin geri dönüştürülmesi sağlığa zararlı olsa bile koton, pamuk ve benzeri organik malzemelerin geri dönüştürülmesinde herhangi bir zarar olmadığı gibi çevreye ve dünyaya çeşitli yararları olmaktadır. Bu nedenle “fast fashion” yani hızlı üretim yapan ve genellikle fiyat bakımından daha uygun olan H&M gibi markalar geri dönüştürülmüş organik koton ve benzeri materyaller ile kıyafet üretmektedir.
Sonuç olarak geri dönüştürülmüş materyaller ile kıyafet üretiminin dünyaya ve insanlığa birçok yararı bulunmaktadır. Bununla birlikte geri dönüştürülmüş kıyafetler doğru materyaller ve doğru prosedür ile üretildiği zaman insan ve hayvan sağlığına da herhangi bir zararı olmamaktadır. Bu sebepten de günümüzde dünyanın önde gelen markaları tarafından gönül rahatlığıyla uygulanan bir işlem haline gelmiştir. Saydığım bütün sebeplerin yanısıra bazı insanların geri dönüştürülmüş materyalleri hijyenik bulmaması ve kullanmaması her ne kadar kendi tercihleri olsa bile benim görüşümce geri dönüştürülmüş materyallerle kıyafet üretiminin avantajları dezavantajlarından fazladır. Bu nedenle geri dönüştürülmüş materyallerden yapılan ürünlerin kullanılmasında ve üretilmesinde herhangi bir sorun bulmamaktayım.