Bu yazımda Malatya’ya yolculuk yapıyoruz.
Malatya bugüne kadar pek büyük bir değişiklik göstermeden günümüze kadar gelen şehirlerden biridir. Hitit döneminde kurulmuştur. Malatya’nın eski adı ise Melita’dır.
Kernek Meydanı: Kernek Meydanı’nda müze ve kütüphane bulunmaktadır. Kernek Meydanı’na girdikten sonra orda dondurma yemeden geri dönemezsiniz.
Ulu Cami: Yaklaşık 100 yıllık bir tarihi olan camidir. Geçen yıllarda restore edilmiş olup semt olarak Battalgazi’de bulunmaktadır..
Arslantepe Höyüğü: Malatya’nın Orduzu bölgesindedir. Burada bir çok medeniyet açık hava müzesi şeklinde sergilenmektedir. Burada özellikle Hititlere ait; saray kalıntıları, heykeller ve kabartmalı vazolar bulunur. Ama burada fotoğraf çekmek ve eserlere fazla yaklaşmak yasak.
Darende Gürpınar Şelalesi: Burası tam bir doğa harikası, yazın Malatya’da nefes almak için tercih edilen tek yer. Suyu ve ortamı fazlasıyla soğuk ve ferah bir ortamdır. Burada piknik yapmak için kullanılan özel alanlar mevcuttur.
Orduzu Pınarbaşı: Şehir merkezine daha yakın olan bir mesire alanıdır. Çamlık, sessiz sakin, ortasında yapay gölet olan fazlasıyla huzurlu bir ortam olmakla birlikte yaz aylarında burada ”Kayısı Fuar Alanı” açılır. Açık yüzme havuzu olduğundan yaz aylarının vazgeçilmez mekanlarından biridir.
Horata: Beydağı eteklerinden akan çayın etrafı çevrelenip bir mesire alanı oluşturulmuştur. Burası yazın 5-10 derece olduğundan insanlar buraya akın ediyor.
Beşkonaklar: Burada kerpiçten evler bulunur. Bu evler restorasyondan sonra müze ve restoran olarak halkın hizmetine sunuldu. Bu restoranlarda Malatya’nın yöresel yemekleri bulunur. Malatya’da yiyebileceğiniz en güzel yemekleri burada yiyebilirsiniz. İçli köfte, analı kızlı, kiraz yaprağı sarması, ıspanaklı ekşili köfte… Özellikle bulgurun Malatya mutfağında çok farklı bir yeri vardır. Belki de yörsel mutfağın sırrı buradan geliyordur.
Kanalboyu: Malatya’nın en popüler caddelerinden biridir. Yaz akşamlarının ve haftasonlarının vazgeçilmez mekanları burada bulunur ve tabii ki en güzel dondurma da burada yenir.
Atatürk Evi: Atatürk, Malatya’yı ziyaret ettiğinde burada kalmıştır. İçeride ona ait çok fazla eşya bulunuyor. Burası gün içerisinde belirli saatlerde açık ve bu evi gezmek ücretsiz.
Etnografya Müzesi: Burada Malatya yöresine ait pek çok şey sergileniyor: el sanatlarının paha biçilemez ürünleri, kıyafetler, mutfak aletleri… Kısacası günlük yaşamda ihtiyaç duyduğumuz her şey burada.
Levent Vadisi: Malatya’nın Akçadağ İlçesinde yer alır. Doğa yürüyüşleri için uygun bir ortamdır ve Levent Vadisi Seyir terasından bütün manzarayı izleyebilirsiniz. Zemini bile camla kaplıdır.
Şire Pazarı: Malatya’ya gelen ve kayısı seven herkesin kesinlikle uğraması gereken yerlerden biridir. Kayısı ticareti çoğunlukla burada yapılır. Dükkanlarda lokumlar, kayısı kuruları, cezeryeler görebilirsiniz. Onları paket halinde süsledikleri zaman bakmaya bile doyamazsınız. Malatya kayısıyla ünlü olduğu kadar yaz mevsiminde Yeşilyurt kirazıyla da ün salmıştır.
Malatya, Doğu Anadolu Bölgesi’nde gezmesi en keyifli şehirlerden biridir. Buraya hangi şehirden gelirseniz gelin her zaman samimiyetle ve sıcakkanlılıkla karşılanırsınız. Emin olun bu şehirde kayısı ve gezilecek yerlerden çok daha fazlası var. Memleketim diye demiyorum herkesin bu sıcak Anadolu şehrini bir kez görmesini isterim. Her şeyi yaptıktan sonra Kernek Meydanı’nda soğuk bir su içmeden, ağacın dalından kayısı koparmadan kesinlikle dönmeyin.