Doğayı Yok Eden 1000 Yıl

Poşetlerin çevreye ve insan sağlına zararlarının neler olduğunu biliyor musunuz? Üretim maliyetinin ucuz olması ve kullanışlı olmaları sebebiyle günlük hayatımızda sıkça kullandığımız plastik poşetler için birçok ülkede yapılan yasaklar ve kısıtlamalardan sonra ülkemizde de yeni çıkarılan kanuna göre naylon poşetler marketler ve mağazalarda artık en az 25 kuruşa satılacak. 25 kuruş bazı insanlar için pahalı görünebilir fakat bu yeni kanun sayesinde plastik poşet kullanımında yüksek oranda bir azalma sağlanabilir.

Polietilenden üretilen plastik poşetlerden dünya çapında her yıl 5 trilyon tane kullanılıyor ve Türkiye’de ise yıllık 30-35 milyar civarında naylon poşet kullanılıyor. Poşet kullanımını ve plastiğin evreye verdiği zararı azaltmak amacıyla dünyada birçok yerde plastik poşetler ya paralı ya da yasaklanmıştır. Plastik poşetin doğaya bırakıldıktan sonra tamamen yok olma süresi yaklaşık olarak 1000 yıldır ve doğaya zararları ciddi boyuttadır. Özellikle şeffaf poşetler ısıyı emerek orman yangınlara sebep olabiliyor. 

Hayvanlara etkileri ise ölümcül boyuttadır. Besin zincirine de etki eden plastik poşetler bazı canlıların poşetleri yemesi sonucunda boğazlarını tıkıyor ve midelerini kaplayarak yemek yemelerini engelliyor. Ayrıca bedenlerine takılması sonucunda da hareket etme kabiliyetleri kısıtlanıyor. Bunun yanı sıra plastik poşetlerin üretimi sırasında açığa çıkan gazlar da hava kirliliğinin oluşmasında büyük bir rol almakta. Plastik poşetin zararları sadece karaya değil denize de etki ediyor. Okyanuslara her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastik atılıyor ve bu plastiklerin suda denizler ve okyanuslarda çözünmesi için en az 400 yıl geçmesi gerekiyor.  Denizlere atılan plastik deniz canlılarının yaşam alanlarını kirletiyor ve gıda sanarak yiyebiliyorlar. Tabii ki bu iki durum da canlıların ölümüne sebep oluyor. Plastiğin zararları sadece hayvanlar ve doğaya değil aynı zamanda insanlar da büyük ölçüde etkileniyorlar. Yapılan araştırmalara göre özellikle siyah poşetler kanserojen maddeler içermekte. Poşete konulan besinlerin kimyasal maddelerden etkilenmesi sonucuyla bu kimyasallar insan vücudunda olumsuz etkilere sebep olmakta.

Benim fikrimce çıkarılan bu yeni kanun çevre kirliliğini azaltmamız da önemli bir adım. Ben plastik poşetlerin tamamen yasaklanması gerektiğini düşünüyorum çünkü plastik doğaya ve canlılara en çok zarar veren unsurlardan biri. Plastiğin çevreye ve size verdiği zararı henüz hissetmiyor olabilirsiniz fakat bu ileride de sizi etkilemeyeceği anlamına gelmez. Her gün kendi ellerimizle içimizde bulunduğumuz çevreye, kendimize ve aynı ortamı paylaştığımız diğer canlılara zarar veriyoruz. Peki eğer verdiğimiz zararın ölçüsünü biliyorsak neden durdurmak için harekete geçmeyelim? Belki de plastik poşetin paralı olması veya yasaklanması sizin için önemsiz görünebilir fakat tüm ülkelerde buna benzer kısıtlamalar getirildiğinde çevreye verilen zararda önemli derecede bir azalma sağlanmış oluyor.

Plastik poşetler yerine kullanabileceğimiz bir sürü alternatif bulunmakta. Bunun en yaygın örneği file ve bez poşet kullanmak. File kullanmak dışında başka neler yapabiliriz? Geçen gün gördüğüm bir haberde kadınların diktiği kumaş veya örgü torbaları belediye halka dağıtıyordu. Bu uygulama da güzel bir seçenek hem bunun sayesinde el emeğiyle yapılan ürünlere destek çıkmış oluruz. Bunun yanı sıra okunmuş ve çöpe atılan gazeteler ve atık kağıtlar diğer çöplerden ayrılarak geri dönüştürülebilir ve poşet yapılabilir.

 

Kaynakça:

https://www.netpakambalaj.com/tr/plastik-posetlerin-cevre-ve-dogaya-zararlari-h-33

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/saglik/engellilerin-seyahat-engeli-kalksin-41068809

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/plastik-poset-kisitlamasi-neden-gerekli-2975320/

https://www.copunesahipcik.org/plastik-poset-gercegi/

 

 

(Visited 272 times, 1 visits today)