Neden insanların yaptığı en ufak bir davranışa “doğası gereği böyle davranıyor” dendiğini çok uzun bir süre düşündüm. Fakat hâlâ bir cevap veremedim kendime. Sonuçta kötülük yapan bir insan, kötü biri olarak doğmaz. İnsanlara iyilik yapan bir insan, iyi bir insan olarak doğmaz. İnsanlar, hayatta karşılarına çıkan karar anlarında yaptığı seçimlerle iyi veya kötü birisi olur.
Küçük bir kar tanesi düşünün. Bu kar tanesi şimdilik bizim gözümüzde bir insan. Bu kar tanelerinden çok fazla var. Burada ise diğer kar taneleri, seçimler. Buraya kadar her şey normal ilerliyor ama aslında işler burada şekilleniyor. İnsan olarak gördüğümüz kar tanesi, yaptığı seçimlerle ya dev bir çığ olur ya da oynarken sevk aldığımız bir kar topu. Ya da bu kadar karmaşık bir örnek vermek yerine daha anlaşılabilir bir örnek vereyim.
Ormanda yürüyorsunuz. Aniden karşınıza iki tane yol çıkıyor. Bu yoldan bir tanesini seçmeniz lazım. Bir tane yol iyiliğe, diğer bir yol ise kötülüğe uzanıyor. Seçim yapmak size kalmış.
Verdiğim örnekler her ne kadar basit gözükse bile aslında insan yaşamına çok benzetilebilir örnekler verdim. İnsanlar geliyor, karar veriyor ve hayatını o aldığı kararlara göre şekillendiriyor. Yani bana kalırsa, bazı şeyler insanın doğası gereği olsa bile bu iyilik veya kötülük değildir.
Doğasında Var?
(Visited 10 times, 1 visits today)