Doğal Afetler

Doğal afetler pek çok ölüm ya da yıkıma neden olur. Doğal afetlerden biri depremdir. Gölcük Depremi 1999 yılı Ağustos ayında olmuştur. Yaklaşık 7.5 büyüklüğünde ve 17.480 kişi ölmüş ve çok büyük yıkım olmuştur. O yüzden 600.000’den fazla kişi evsiz kalmıştır. Bunun sebebi küresel ısınma olabilir. Mesela bir örnek vereyim, İstanbul Boğazı’ndaki fay hattında depremin şiddeti ve yönüne göre Anadolu ve Avrupa Yakası birbirinin üstüne çıkabilir.

Bir diğer doğal afet ise çığdır. Çığ yüksek ve karlı yerlerde ses titreşimleri  ve yer sarsıntısı ile harekete geçen yoğun kara çığ denir. Örnek olarak,19 Ocak 2017’de İtalya’nın Pescara kentinde lüks kayak otelinde tatil yapan insanlar ölmüştür.

Girdap denizde ya da okyanusta oluşan dairesel bir hortum türüdür. Girdap içine çeken ama dinene kadar bırakmayan bir hortumdur. Mesela İzmir açıklarında girdap oluşmuştur. Tarihi 6 Mayıs 2013’tür.

Hortum yer yüzünde oluşan dairesel vakumdur. Hortum çok şiddetli olabilir. Şiddeti ne kadar fazlaysa o kadar zarar verir ve can alır. Minik hortumlarda vardır.Onlar sadece toz toprağı çeker. Yani insana hiç zararı yoktur.

Heyelan su ile toprağın karışımı yani çamur olarak kayar. Heyelan özellikle selden yada yoğun yağmurdan sonra olur ve can ve mal kayıpları olabilir.Mesela Zonguldak’ta heyelan yüzünden 12 aile evsiz kalmıştır. Bunu önleyebilmek için bol bol ağaç dikmeliyiz. Ağaç dikmeliyiz çünkü o ağaçlar toprağı tutar.

Sel su taşkınları ya da yoğun yağıştan sonra görülebilir. Bu Mersin’de olan bir olay. 29 Aralık 2016’de yoğun yağış sonrası kanalizasyonlardaki su dolup taşmış olabilir ve ondan sonra sel meydana gelmiş olabilir. Sel yokuştan gelirken yokuşta bol ağaç olması lazım ve göllerin ya da nehirlerin etrafında ev yapmamalıyız. Çünkü ağaçlar biraz olsa bile selin akışını baskılar. İşte sel kamyonu bile yutabilir.

Toprak kayması adı üstünde toprağın kaymasıdır. Toprak kayması genellikle dağlık alanlarda olur. Bunu biraz olsa da geçirebilmek için bol bol ağaç dikmeliyiz.

 

(Visited 339 times, 1 visits today)