Doğada Çözünmeyen Problem

Doğada Çözünmeyen Problem

Kendi üretimlerimizle kendi yaşadığımız alanları mahvetmek tabiri caizse insanlar olarak yaptığımız en iyi işlerden. Çevremizi evde kullandığımız atık yağlarla, pillerle, kimyasal maddelerle her geçen gün daha da kirletiyoruz. Hiç özen göstermeden sokaklara attığımız çöplerin başını da plastik poşetler çekiyor. Doğada çözülmesi çok uzun yılları alan bu poşetleri ne kadar evde biriktirdiğimizi iddia etsek de elbet eninde sonunda bu plastik parçaları çöplüklerde yerlerini alıyorlar. Bu önemli soruna bir çözüm getirmek amacıyla poşetlerin bundan böyle 25 kuruşa satılması adına kanun çıkartıldı. Sosyal medyada bu kanuna karşı yeni çareler bulan halkımızın fotoğraflarını görmüşsünüzdür; el arabasıyla markete gidenden tutun, aldıklarını montuna dolduranlara kadar. Yani bu yasanın etkisini insanlar üzerinde hızla gördüğümüz kaçınılmaz bir gerçek.

Yeni kuralla ilgili yapılan çeşitli yorumlar da hepimizin karşısına çıkmıştır. Destekleyen kadar saçma ve para kaybı olarak gören insanlar da var. En ön planda kalan, hatta haber programlarına bile şikayetlerden dolayı başlık olan bir değerlendirme ise marketlerin bizi üzerinde logolarının basılı olduğu poşetleri almaya zorunlu tutup reklam yapıyor olmaları.

 

Sosyal medyada çok yazılan ise yönetmeliğe göre poşetlerin düz, reklamsız ve barkotlu olmak zorunda olduğu ve firma reklamı olan poşetler için ödeme yapmayı kabul etmememiz gerektiği. Yani Türk halkı reklam aracı oldukları sürece para vermektense para almak konusunda ısrarcı fakat bu ısrar şirketler üzerinde ne kadar etkili olur, bilemiyorum. Aynı zamanda bu yasanın kapitalist bir yaklaşım olduğunu ve bu tarz bir yasanın poşetlerde plastik kullanan firmalara zorunlu kılınması gerektiği de savunuluyor. Genellemek gerekirse poşet almamakta kararlı olan, hatta aldığı poşetleri poşetten memnun olmadığını belirterek iade eden bir çoğunluk mevcut. Plastik poşetleri konu alan komedi videoları da hepimizi güldürmek üzere sosyal medya platformlarında paylaşılmıyor değil.

Zamlanan plastik torbalarla eskilerde kalmış olan kumaş market çantaları ve Pazar arabaları tekrar gün yüzüne çıktı, bu da yeni kural işe yaramaya başlamış demektir. Fakat çevremizi kirletenin poşetlerden çok o poşetlerin ve kullandığımız diğer her şeyin üretildiği fabrikalar olduğu da bir gerçek. Plastik kullanımını azaltmanın tabii ki doğada olumlu etkileri olacaktır ama maalesef etrafımızı pisleten tek şey poşetler değil.

Olumsuzlukları ve aldığı tepkileri bir kenara koyarsak gerçekten doğru işlediği takdirde çevremiz ve canlılar için çok iyi gelişmelere yol açacağı kaçınılmaz. Özellikle suda yaşayan canlıların en büyük hayati tehlikesi suya ulaşmasıyla ölümlerine sebep olan o 25 kuruşluk poşetler. Hayvanlar plastikleri yiyecek sanıp yiyorlar ve yemek borularını tıkıyorlar hatta istemsiz bir şekilde o poşetlere dolanıp yaşamlarını yitiriyorlar.

Poşet kullanmak yerine yapabileceğimiz en sağlıklı ve karlı yöntem bez çantalar. Alışveriş yapmaya giderken yanınızda bez çanta taşıyarak market ve mağazalarda para harcamak zorunda kalmaz hem de ülkemize katkıda (!) bulunmuş olursunuz.

Ben poşete zam gelmesinin genel olarak baktığımızda çevremiz için yararlı olacağına inanıyorum. Gerçekten inanılmaz bir kirliliğe yol açan o plastik parçalarının kullanımının azalması sağlığımız ve geleceğimiz için iyi olacaktır. Tek üzüldüğüm kısım bir şeyin zararını ucuna para konulduğunda zorla anlamış ve kullanmayı bırakmış olmamız ancak gerçekten işe yarayacaksa ve sorunumuza çözüm olacaksa buna da tamam demekten başka bir çaremiz yok.

(Visited 65 times, 1 visits today)