Dijital Psikolog

Yapay zeka günden güne gelişmeye devam ediyor. Her geçen gün farklı bir yeti kazanan yapay zeka bu günlerde de duyguları okumayı öğreniyor. Yapay zekanın duygu okumayı öğrenmesinin olumlu ve olumsuz sonuçları olabilir.

 

Olumlu özellikleri: Öncelikle duyguları okumayı öğrendikten yapay zeka ile sonra şimdikinden farklı olarak bir insan gibi sohbet edilebilir. Ayrıca insanların psikoloğa gitmesine bile gerek kalmadan hem kolay hem de ucuz bir yöntem olabilir. Bu sayede insanlar kendilerini kötü hissettiklerinde veya gerçekten psikolojik bir sorunu olduğunda hemen yapay zekaya başvurabilir. Örneğin yapay zeka konuştuğu kişide depresyon kaygı veya herhangi başka bir sorun belirlerse kişilere daha rahatlatıcı çözümler bulabilir.  Tabii ki böyle bir özellik olduktan sonra derdini söylemekten utanan insanların da derdine deva olabilir. Yapay zekanın bu kadar gelişmesi aynı zamanda bazı meslek gruplarının da yok olmasını sağlayarak işverenlerin ve firmaların giderlerinin yüksek oranda giderlerinin azalmasına yardımcı olabilir veya iş dünyasında yapay zeka duyguları anlayarak ekiplerin uyumunu aarttırabilir. Örneğin bir şirket hattının müşteri hizmetleri yapay zeka sayesinde kullanıcıların duygu durumunu tespit ederek daha kişisel ve empati kurabildiği bir hizmet sunabilir ve müşterilerin müşteri hizmetlerinden daha memnun kalmasını sağlayabilir. Ayrıca yapay zekanın bu özelliği eğitimde iyileşmeye de destek olabilir. Eğitimdeki öğrencilerin duygu durumunu anlarsa öğrenim yöntemlerinden en uygun olanı öğrenciye belirleyerek daha etkin bir öğretim sağlayabilir ya da öğencinin sıkıldığını anlarsa daha eğlenceli bir yönteme; örneğin bir oyuna geçerek öğrenciyi bunaltmadan tutabilir.

 

Olumsuz özellikleri: Öncelikle duygular kişisel ve özel bilgilerdir ve bu bilgilerin dışarı sızarak başkalarının eline geçmesi büyük bir güvenlik açığı oluşturabilir ve insanlar bu ihtimali de göz önünde bulundurarak kendi sorunlarını paylaşmaktan çekinebilir. Ayrıca yapay zekanın duyguları öğrenmesi sonucunda seçimlerde ve bunun gibi olaylarda kolayca manipüle olarak haksız kazanç elde edilebilir. İnsanların yapay zekaya çok güvendiği bir senaryoda ise insanlar sanki psikoloğa gitmesine dertlerini anlatırken yapay zeka olayı yanlış anlayıp insanların iyileşmesinden ziyade onları daha da kötü yapabilir. Her sorunda veya sıkıntıda yapay zekaya başvurulması insanları sürekli izleniyormuş hissini verebilir ve insanlar üzerlerinde baskı hissedip farklı bir kaygı da ortaya çıkabilir. Eğer duygu okuma teknolojisi sadece bazı şirketler tarafından kullanılır hale gelirse bu güce sahip olanlar şirketlerin veya insanların zayıflılıklarından faydalanabilir.

 

Yani yapay zekanın duygu okumayı çözmesinin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabilir. Fakat herkesin yapay zekaya güvendiği bir senaryoya ulaşmak için de bu özelliğin çok gelişmesi gerekir.

(Visited 4 times, 1 visits today)