Dijitalleşmenin Hayatımıza Etkileri

Hayatımızın birçok yerinde dijitalleşmeler oluyor. Müzik dinlerken, video izlerken, doktordan randevu alırken ve hatta uçak biletleri alırken her yerde dijital işlemler yapıyoruz.

Dijitalleşme ders çalışmamıza yardımcı olur. Mesela hasta olup okula gidemediğimiz günlerde konuları youtube’dan izleyebilir, ders çalışma uygulamalarından çalışabiliriz. Böylece konulardan geri kalmamış oluruz. Canımız sıkıldığında kitap okuma uygulamalarından kitap okuyabilir ve oyunlar da oynayabiliriz. Bazı uygulamalarla yeni şeyler öğrenebiliriz. Örneğin piyano çalma uygulaması ile piyanoda başka seviyelere geçebiliyorum. Ayrıca, sevdiğim bir şarkıyı dinlerken hem sözlerini okuyabiliriz hem de ona benzer şarkılar da dinleyebiliyoruz. Şarkıları kolayca ezberlememize ve yeni şarkılar tanımamıza yardım etmiş oluyor.
Evde bazen temizlik için de dijital şeyler kullanabiliyoruz. Mesela, kendi kendine yerleri süpüren mini bir robot. Böylece biz yorulmadan bir işimizi yapmamıza yardım ediyor. Bulaşık veya çamaşır makinesini telefondan çalıştırmak ya da ne zaman çalışacağını ayarlamak da hayatımızı kolaylaştırıyor.

Şimdi de hayatımızı kolaylaştıran dijitalleşmenin olumsuz yönlerini bir konuşalım. Tablet, telefon gibi ekranlara uzun süre bakarsak gözlerimiz bozulur ve sırtımız tutulur. Sırtımızın tutulmaması için dik oturarak ekrana bakmalıyız. İnternette kendimize ait bilgileri paylaşmamalıyız. Çünkü kötü insanlar bilgilerimizi çalabilir. Dijitalleşme bizi insanlardan da ayırabilir. Bunun yüzünden ailemizden veya arkadaşlarımızdan uzak kalabiliriz. Bunların hiçbirinin olmaması için ekrana bakmaya ara verebiliriz. Yürüyüşlere çıkıp ailemizle sohbet edebiliriz.
Dijitalleşmeyi yeterince kullanarak hayatımızı güzelleştirebiliriz.

(Visited 12 times, 1 visits today)