İnsanlar haberleşmek, bir şey araştırmak için hep teknolojik aletleri kullanırlar. Fakat bunun hem olumlu yönleri hem de olumsuz yönleri vardır. Ayrıca olumsuz yönleri en çok çocuklara etki ediyor.
Çoğu çocuk teknolojik aletlere bağımlı kalıyor. Bağımlı kaldıkları için de dışarıda hiç aktivite yapmak istemiyorlar. Bu durum da çocuğun derslerini olumsuz yönde etkiliyor. Yani dijital hayattan çıkamıyorlar. Bundan daha kötüsü ebeveynlerin yanına bile gitmiyorlar. Bu teknoloji bağımlılığı çocuklarda hastalığa ya da ölüme sebep olabiliyor. Sağlık durumunu olumsuz yönde etkiliyor. Ayrıca dijital hayat çocuğun geleceğini de olumsuz yönde etkiler. Ebeveynlerin bu konuda çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Mesela çocuğa telefon oynama süresi belirlemelidir. Mesela bir ebeveyn yarım saat ya da bir saat oynama süresi belirleyebilir. Böyle olunca zaten çocuk dijital hayattan kolay bir şekilde çıkabilecek. Ayrıca çocuğu telefon bağımlılığından kurtarmak için farklı aktivitelere yönlendirmek gerekir.
Ama dijital hayatın çocuğa karşı olumlu bir etkisi de vardır. Örneğin, çocuk ödevinden bir şey araştırmak istiyorsa eğer teknolojik aletlerden yararlanabilir. Bu onu motive eder. Fakat böyle durumlarda ebeveynlerin hep çocuklarını kontrol etmesi lazım. Motivasyonunu da diri tutması lazım. Hatta belgesel izlemek de çocuğa olumlu bir etki yapar. Çocukların internette başka sitelere veya oyunlara girmemeleri için sürekli olarak kontrol edilmeleri lazım. Çünkü başka sitelere veya oyunlara girerlerse eğer bağımlılık yapar dijital aletler ve dışarıya karşı olan bağı kopar. Ayrıca onları sosyal hayata yöneltmek daha iyi olacaktır. Mesela arkadaşlarıyla buluşması gibi. Arkadaşlarıyla buluşamayabilir. Ama dışarıda aktivite yapması çocuğu daha mutlu edecek ve yeni arkadaşlar edinmesini sağlayacaktır. Böyle olunca da telefona hiç bağımlı olmaz. Bundan daha iyisi çocuk ebeveynlerinin yanına gitmeye başlar.
Uzun lafın kısası çocuklarımızı iyi şeylere yönlendirmeliyiz. teknolojik aletlerden korumalıyız.