Dijital Dünya Karşısında İnsan

Dijital dünya, modern hayatımızın en önemli parçası haline gelmiş bir konumdadır. O nedenle teknolojiden faydalanmak ve onu iyi niyetle kullanmak çok önemlidir. Teknolojinin beraberinde getirdiği kolaylıklar herkese çok büyük katkılar sağlamıştır. Örneğin “e-kitap” sayesinde daha hızlı bir şekilde kitaplar okunabilir hale getirildi, çeşitli web siteler sayesinde alışveriş çok hızlı bir şekilde yapılabiliyor, veya çeşitli sosyal medya uygulamaları sayesinde iletişim olabileceği en hızlı hallerden birine geldi.

Teknolojide Kadınları Destekleyin: İşe Alımda Bilinçsiz Önyargılar Nasıl Aşılır ve Yeteneklerin Gelişimi Nasıl Sağlanır? | Michael PageTeknolojinin Gelişimi ve Yapay Zekânın Gelecekteki Yeri - Fizikist

Dijital dünyanın birçok kötü yanı vardır. Her şeyden önce insanların kimliklerine ulaşılarak kendisine özel bilgileri yayılıyor. Bu bilgileri hakkında olmayan yerlerde kullanarak büyük sorunlara yol açabiliyorlar. Dijital dünyada bilgiler çok hızlı bir şekilde iletiliyor. Fakat bu bilgilerin doğru olup olmadığını incelemeden gördüğü gibi alanlar oluyor. Bu ulaştığı yanlış bilgileri başkalarına söyleyerek onları da yanlışa sürüklüyor. Böylece bazı bilgiler insanlarda yanlış olarak kalıyor.

Dijital dünya fiziksel sorunlara da yol açabilir. Ekranı gece geç saatlere kadar kullanınca uyku problemleri ortaya çıkıyor. İnsanların uyku düzeni bozuluyor ve güne yorgun bir şekilde başlıyor. Uzun süreli ekran bakımı, gözlerin bozulmasına, kızarmasına veya yorgunluğa sebep oluyor. Sürekli ekrana odaklanıldığı için baş ağrıları da ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda sabit bir pozisyonda uzun bir süre durmaya devam ettiğimiz için omuz, bel, omurga gibi bölgelerde de ağrılar hissedilebiliyor. Bu bağımlılık, bireyleri uzun süreli oturtarak veya hareketsiz bir şekilde vakit geçirmeye yönlendirerek fiziksel sorunlara yol açabiliyor. Obezite, kas zayıflığı ve genel fiziksel formun düşmesi gibi sorunlarla karşılaşılabiliyor. Ayrıca sürekli çevrimiçi alanlarda dolaşmak insanlarda stresi de artırıyor. Böylece çocukların cildinde de sıkıntılara rastlanılıyor. Örneğin deride yağlanma artıyor ve yüzde sivilceler çıkıyor.

Teknoloji Bağımlılığı Gelecek Adına Kaygıya Neden Oluyor! - Haberler | ADYÜ

Dijital dünyanın kötü yanları olduğu gibi iyi olan yanları da vardır. Özellikle iletişimin gelişimi herkese büyük bir kolaylık sağlamıştır. “E-postalar”, yazışmalar, sesli veya görüntülü aramalar iletişimde büyük kolaylık sağlamıştır. Yazılan makalelere, biyografilere veya başka türlü bilgilere teknolojinin gelişimi sayesinde çok hızlı bir şekilde ulaşılabiliyor. Böylece çeşitli eğitim platformlarında kolaylıklar da artıyor. İş dünyasında dijital platformlar, uzaktan çalışma, çevrimiçi toplantılar ve verimli proje yönetimi gibi imkanlar sunmaktadır. Ayrıca, oyunlar ve sosyal medya insanların teknolojide eğlenmesine yardımcı oluyor ve bu da insanların bilgi paylaşımı, iş dünyası ve eğlence konularında daha verimli ve etkili bir hayat sürmelerinde yardımcı oluyor. Bazı uygulamalarda müzik, film veya sanat gibi aktivitelerin daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılması konusunda büyük bir rol oynamaktadır.

Sonuç olarak teknolojinin bağımlısı olmamalıyız fakat avantajlarından da yararlanmalıyız. Böylece hem fiziksel sağlığımıza, hem akıl sağlığımıza, hem arkadaşlık ilişkilerimize, hem de kendi gelişimimize özen göstermiş oluruz. Teknolojinin doğru kullanım şekli budur. Aksi takdirde dijital dünyanın içinde yalnızlaşırız ve sağlık problemleri yaşarken bir anda ortadan kaybolan birisi haline geliriz.

 

(Visited 5 times, 1 visits today)