FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Kafalarını at kafasına benzemesinden dolayı bu ismi alan denizatlarının kafası gövdesiyle 90 derece açı ile birleşir.Vücudu testere şeklinde kuyruğu ince ve hareketlidir.Yetişkin bir denizatının boyu 2 ile 35 cm arasında değişebilir .
YAŞAM ALANLARI
Ilıman ve tropikal sularda yaşamayı severler akıntıların az olduğu bölgelerde yaşarlar ülkemizde buna Akdeniz ve Ege kıyıları örnektir.Uygun ortamı bulabilirseler 4-5 yıl kadar yaşayabilirler. Akvaryumlarda uzun süre yaşayamazlar .
İYİ YÜZEMİYORLAR
Suda yaşamalarına rağmen iyi yüzemiyorlar çünkü 3 küçük yüzgeçleri var :Sırttaki yüzgeç hareket etmek için gerekli enerjiyi sağlıyor diğer 2 yüzgeç ise yön değiştirmeyi ve dengeyi sağlıyor. Bu nedenle yüzmeleri pek de kolay olmuyor.Yüzme keselerin de bulunan gazın miktarını ayarlayarak yüzeye çıkıp alçalabiliyorlar . Eğer bu kese zarar görürse dibe batar ve tekrar yukarıya çıkamazlar ki bu bir denizatı için ölüm demek. Kısa bir süreliğine dibe batmak içinse kuyruklarını kullanırlar. Kuyrukları ile bir yosunu kavrayıp kendileri aşağıya çekerler.
RENGARENKLER
Genelde turuncu ,türkuaz, parlak sarı , koyu kırmızı bazen de siyah , gri ya da haki yeşil olabilirler .Bazı türler ise saydam görünüm de olabilirler Bu yüzden genelde fotoğraflarda çıkmazlar.
AVLANMA
Küçük karides ve kabuklular ile beslenirler . Avlarını kolaylıkla yutmaları için uzun burunları vardır. Denizatları kafalarını sadece aşağıya yukarıya hareket ettirebilirler ama birbirinden ayrı hareket edebilen gözleri sayesinde kendini avlamak isteyenleri ve avlarını rahatlıkla görebilirler.Onları tehlikeden koruyan zırh gibi kabukları vardır ve bu nedenle ölüp kuruduğunda bir denizatının eliniz ile kıramazsınız.
KAMUFLAJ USTALARI
Kendilerini tehlikeden korumak için bukalemun gibi renk değiştirebilirler. Birçok denizatı gövde şeklini değiştirerek küçük çıkıntılar üretip tıpatıp bir mercana benzeyebilir.Denizatları kamuflaj yeteneklerini sadece kamufle olmak için değil aşık olduklarında da kullanırlar
TAM OLARAK KAÇ TÜRÜ OLDUĞU BİLİNMİYOR
Bugüne kadar yakalaşık 40 türü keşfedilmiş fakat tam olarak kaç türü olduğu hala bilinmiyor.
ERKEKLERİ DOĞURAN TEK CANLI TÜRÜ
Denizatlarının ilginç özelliklerinden biri de erkeklerinin doğurmasıdır. Hamilelik süreci 10 ile 42 gün arasında sürer . Bir erkek tek sefer 1500 -1800 yavru doğurabilir ama bunlardan sadece 3 -7 tanesi yaşayabilir. Bir baba yavrularını doğurduktan görevini tamamlamış olur yavrularını yetiştirmez .Bazı babalar doğumdan sonra bitkin düşüp ölebiliyor
https://youtu.be/8LG8aoT4_2YDENİZATI AVCILIĞI
https://youtu.be/8LG8aoT4_2Y
Denizatı nüfusu son zamanlarda aşırı avlanma sebebiyle tehlike altına girmiştir Geleneksel Çin şifalı biliminde kullanılmak üzere her yıl 20 milyon denizatı yakalanır ve bitki bilimi ile uğraşan sektörlerde satılır .Denizatı ithalatı ve ihracatı 15 Mayıs 2004’ten itibaren kontrol edilmeye başlanmıştır . Yakalanan bu denizatları astım, öksürük, baş ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bazı türleri zehirlidir bu sebepten dolayı etini yemeyiz. Denizatlarının varlıkları kırk milyon yıl öncesine dayanan bu tür hayvanlar aleminin en değişik türlerinden biridir.
Kaynakça
Www.weheartit.com/ Www.biligilerdunyasi.net/ Onedio.com/ altugoztuk.blogcu.com/ Www.biligiutam.com/ Www.turkcebilgi.com/ Bilgihanem.com/ Www.forumsal.net/ Www.kelyata.com