Deniz Hamamı

Her insan dünyaya geldikten sonra kendini kurtarabilecek derecede yüzme öğrenmelidir nousnao. Yüzme sporunun oluşu eski tarihlere kadar dayanır. Yüzmeyle ilgili ilk kayıtlar tarih öncesi döneme dayanır. 7.000 yıl önce Taş Devri zamanında duvar resimlerinde yüzme ile ilgili ilk kayıtlara rastlanmıştır.

İlk yüzme yarışları Avrupa’da 1800′lü yıllara dayanır. O dönemde ilk yüzme stilleri daha çok kurbağalama olmuştur. Yüzme ilk kez bir spor dalı olarak 1896 yılında Modern Olimpiyatların ilki olan Atina Olimpiyatları’nda yer almıştır. Bu yarışlarda sadece erkekler yarışmıştır. 1912 yılında düzenlenen olimpiyatlarda kadınlar serbest yüzme stilinde ilk defa yarışmışlardır. 19 yaşındaki Macar yüzücü Alfred Hajos ”Tek istediğim sonuna kadar savaşmak, amacım ise kazanmak” demiştir. 1896 Atina Olimpiyatları’nda 1200 metre serbest stilde altın madalyayı aldıktan sonra o zamanlar yüzme yarışları olimpik havuzlarda değil de denizlerde yapılıyordu.1922 yılında, Johnny Weissmuller ilk defa 100 metre serbest yüzme stilinde bir dakikanın altına inmiştir. İngiltere ve Amerika başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yüzme şampiyonaları ve turnuvaları düzenlenmiş, yüzme bugünkü modern haline gelmiştir. Yurdumuzda modern yüzme şekli ilk olarak 1960 senesinde başlamıştır. Bu seneden sonra çeşitli yüzme ihtisas kulüpleri kurulmuştur. Yüzme sporu, Türkiye Yüzme Federasyonu kontrolünde faaliyetlerini sürdürmektedir. Günümüzde yüzmenin sırtüstü, kurbağalama, serbest, kelebek ve yan kulaç en çok kullanılan çeşitleridir. Bunlardan başka daha birçok yüzme çeşidi vardır. Olimpiyatlarda erkekler ve kadınlar toplam 16 kategoride yarışırlar. Bu kategoriler değişik uzaklıklarda dört farklı şekilde yüzülen yarışları kapsar. Serbest stilde yapılan yarışlar 50, 100, 200, 400, 800 ve 1500 metreyi kapsar. Yalnız 800 metre sadece bayanlar içindir. Dört yüzüş şekli de 200 ve 400 metrede uygulanabilir. 4×100 m serbest stil, 4×200 m serbest stil ve 4×100 m ile program bitirilir. Her yüzme yarışında en fazla sekiz yüzücü birden yarışa katılabilir. 50, 100 ve 200 metrede en iyi zamanları yapanlar yarı finale çıkmaya hak kazanırlar.

Türkiye’de yüzme sporunun gelişmesi göllerde, nehirlerde ve deniz kıyılarında tatbik edilmiştir. İlk Türk tahta havuzlarına “Deniz Hamamı” adı verilmiştir. “Köpekleme” diye anılan stilde ilk yüzme denemeleri yapılmıştır. Bu stilde kollar, su içinde kısa daireler çizmek suretiyle hareket halindedir. Eski yüzücüler buna “Hazret-i Adem stili” de derler. Eski günlerin belli başlı kulaç stillerinden biri “Karadeniz Kulacı” denilen ve kolu dirsekten bükmeden ileri doğru sert hareketle atmaya dayanan stildir. Bu stilde yüzen bir yüzücünün göğsünün su hizasına kadar çıktığı görülür. Karadeniz’in dalgalı ve çırpıntılı deniziyle mücadelede etkili olan bu stil bu nedenle “Karadeniz Kulacı” adıyla anılmıştır.  Yüzme, tüm vücut kaslarının kullanıldığı sporlardandır. Su direncine karşı yapılan bir spor olması nedeniyle kas kuvvetine ve genel dirence önemli katkılarda bulunmaktadır. Erken yaşlarda başlama olanağı olan birkaç spordan biri olması ve insan doğasına uygunluğu nedeniyle yüzme sporu bu disiplini sağlar. İnsan doğasının en kolay uyum sağladığı spor dalı olması çok ileri yaşlara kadar uygulanabilecek spor olmasını sağlar. Yürümek kadar doğal ve kolay bir spordur.

 Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Kaynaklar:

http://cemaluludere.blogcu.com/turk-yuzme-tarihi/6903296

http://www.nedir.com/y%C3%BCzme-sporu

(Visited 86 times, 1 visits today)