Deney farelerinin yararları

İnsanlık yüzyıllar boyunca hayatta tutunabilmiştir bunların en büyük sebebi ise ilaçlardır, insan vücudu çok hassas bir yapıdan yapılmıştır diğer hayvanlar gibi güçlü bir koruması yoktur ve bundan dolayı hızlıca hastalanabilme sebebi vardır.

İnsanlar kendi vücutlarını sağlıklı tutabilmek için ilaçlar üretmiştir ama bu ilaçlar çok farklı maddelerden yapıldığı için hemen kullanılması imkânsızdı çünkü ilaçların yan etkisi çok güçlü olabilirdi ve bunun sonucunda ölümlere kadar sürükleyebilirdi ve bunun için bir deney faresi lazımdı bunlarda hayvanlar oldu bunun en büyük nedenlerinden başka bir neden de.  Hayvan deneylerinin yapıldığı ilk dönemlerde araştırmacılar deney hayvanlarının duyguları olmadığını düşünerek onların acı çekmediğini kabul etmişlerdir (Kartezyen görüş). Bunun bir sonucu olarak özellikle canlı hayvanlarla yapılan deneylerde hayvanlar çok fazla acıya maruz bırakılmıştır 5. Descartes (1596-1650)’in hayvanların acı çekmeyeceğini düşünerek yaptığı canlı hayvan deneyleri bunun en çarpıcı örneğidir. Bu sonradan yanlış olduğunu fark edilse de, ilaçların hayvanların üstünde deneylemesini durdurmadı ve birçok hayvan daha deney olarak kullanıldı bu ne kadar çok üzücü olsa da bu zorunluluktu.

Bilim adamları, model organizmaları inceleyerek insan ve hayvan sağlığı ve hastalıkları hakkındaki bilgilerini önemli ölçüde geliştirmeyi başardılar. Antibiyotikler? insülin? aşılar?, organ nakli ve HIV? Tedavilerin tümü, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin yardımıyla geliştirilmiştir. Hayvanları kullanan araştırmalar, Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödüllerinin yüzde 70’ine katkıda bulunmuştur. Hayvanlar, kanser? Kalp yetmezliği? Ve Alzheimer hastalığı? Araştırmalarda hayvanların kullanılması, araştırmacıların yeni ilaçlar ve tedaviler geliştirmesini sağlamak için gereklidir.

Laboratuvarda hayvanların kullanılması, bilim adamlarının insan biyolojisi ve sağlığına ilişkin anlayışlarını önemli ölçüde geliştirdi. Hayvan modelleri, yeni tedavilerin etkinliğini ve güvenliğini sağlamaya yardımcı olur, ve en büyük nedense neden hayvanlar kullanıldığı bitkilerin neden test edilmediği ise alternatif araştırma yöntemleri, insanları ve tüm vücut sistemlerini aynı şekilde stimüle etmez ve güvenilir değildir bu yüzden insan vücuduna en yakın canlı çeşidi hayvanlar olduğu için, hayvanlar kullanıldı.

Hayvanlar üzerinde yapılmasının iyi sebeplerinden biri ise Astım ve kisttik fiberiz gibi bazı hastalıklar, yalnızca canlı bir hayvanın tamamında incelenebilecek çok karmaşık fizyolojik süreçleri içerir. Bireysel olarak incelenebilen ve insana benzer tepkiler gösterebilen bir hücre bulunana kadar hayvanlar gereklidir. Yasal olarak, tüm ilaçlar insanlarda kullanılmadan önce güvenlik açısından hayvanlar üzerinde test edilmelidir. Bilimsel araştırmalarda güvenilir alternatiflerin olduğu yerlerde hayvanlar kullanılmaz. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmaların dikkate alınması için her zaman çok açık bir bilimsel sebep olmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan testlerle, klinik deneyler sırasında insanlar üzerinde test edilmeden önce bir ilacın tüm risklerinin tanımlanmasını ve en aza indirilmesini sağlayabiliyoruz. Bu, yan etkileri ve insan ölümlerini azaltmaya yardımcı olur. Bunun sonucunda insan ve hatta hayvanların hayattı kolayca kurtarılmış hale geliyor ne kadar çok hayvan feda edilse de onun iki kattı da sonradan kurtarılıyor.

 

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/25384

 

 

(Visited 7 times, 1 visits today)