Medikal alandaki ilaçların piyasaya sunulmadan önce hayvanlar üzerinde denenmesi bolca tartışmaya sebep olmuş bir konudur. Her ne kadar ilaçların potansiyel yan etkilerini anlamamıza yardımcı olup insanlar üzerinde kullanmaya başlamadan neyle karşılaya bileceğimize dair çok değerli bilgiler sağlayabilse bile küçümsenemeyecek miktarda insan, bu deneylere kendi iradesi canlıların karıştırılmasını gereksiz ve yanlış bulmaktadır. Deneyler için alternatif yöntemler de olduğunu ve daha mantıklı olduğunu savunmaktadırlar.
Hayvan testlerinin savunucuları, bir ilacın insan vücudu ile nasıl etkileşime girebileceğini anlamak için bunun gerekli olduğunu savunmaktadırlar. Hayvanlar, anatomi ve fizyoloji açısından insanlarla pek çok benzerliği paylaştıklarından, yüzyıllardır yeni ilaçları ve tedavileri test etmek için kullanılmıştır. Hayvan modelleri, bir ilacın vücuttaki çeşitli organlar ve sistemlerle nasıl etkileşime gireceği hakkında önemli veriler sağlayabilir ve bu da bilim adamlarının bir ilacın insanlar üzerinde kullanılabilecek kadar güvenli olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.
Bununla birlikte, hayvanlar üzerinde test yapmanın birçok dezavantajı da vardır. En bariz sorun, hayvanların bir ilacın insanları nasıl etkileyeceği konusunda her zaman doğru modeller olmamasıdır. Farklı türlerin ilaçlara karşı farklı reaksiyonları vardır, bu nedenle hayvan çalışmalarından elde edilen sonuçlar her zaman insanlar için tahmin edilemez. Ayrıca, hayvanların refahını sağlamak için uygun özen gösterilmezse, hayvanlar üzerinde testler pahalı ve zaman alıcı olabileceği gibi acımasız ve insanlık dışı olabilir. Ayrıca, artık bilgisayar simülasyonları veya hücre kültürleri gibi hayvanları hiç içermeyen alternatif yöntemler mevcuttur.
Genel olarak, hayvan testlerinin kesinlikle gerekli olduğu durumlarda dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğine, ancak bilgisayar simülasyonları veya bir hayvana herhangi bir zarar veya ıstırap vermeyen hücre kültürleri gibi diğer yöntemler lehine mümkünse genellikle kaçınılması gerekmektedir. Nihayetinde, tıbbi araştırma amaçları için hayvanları kullanmak konusunda kendilerini rahat hissedip hissetmeyeceklerine karar vermek her bireye kalmıştır. Ancak kişisel görüş ne olursa olsun, verilen herhangi bir kararın hem canlı hayvanları kullanmanın hem etik sonuçlarını dikkate alması gerektedir. Yanı sıra bu tür hayvan üzerindeki deneyler yoluyla elde edilen sonuçların bilimsel geçerliliğinin hesaba katılması önemlidir.