DEMOKRASİ NEDEN YANLIŞTIR?

Gelecekte, küresel çerçevede, ideal yönetim şekli ne olmalıdır? Düşünceniz gerekçeleriyle belirtin.

Bundan tam 230 yıl önce, 1789 yılında bir kıvılcımdan büyük bir yangın ortaya çıktı bu yangın tek kişinin sözü geçen monarşileri yaktı ve küllerinden halkın egemenliğine dayanan cumhuriyetleri kurdu.

Bu gün en yaygın olarak kullanılan yönetim şekli de Cumhuriyettir ancak 1789’da olduğu gibi gelecekte olacak bir gelişme tüm denegeleri alt üst edebilir.

Cumhuriyetin temeli demokrasidir.

Demokrasi doğru kullanıldığı zaman olabilecek en iyi yönetim şekliyken yanlış kullanıldığında Otokrasiye dönüşerek monarşiden hiç bir farkı kalmaz.

Otokrasi nedir?

http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvT3Rva3Jhc2k

Otokrasi, monarşinin bir çeşididir. Yönetici, bütün siyasî yetkileri tek başına elinde bulundurur. Fakat monarşinin aksine yönetim miras yoluyla kalmamış, kişi tarafından ele geçirilmiştir.

Otokrat (buyurgan) rejimlerin temel özelliği, yönetimlerin halk adına karar vermesi, kendine göre iyi, doğru ve güzel olanları dayatması, buna karşın halkın sorunlarını çözümlemeyi de üstlenmesidir.

Demokrat (katılımcı) rejimlerin temel özelliği ise halkın kendisi için iyi, doğru ve güzel olanlara karar vermesi, sorunlarının çözümlerini kendisinin üretmesi, yönetimlerin de bu çözümlerin hayata geçirilmesi için -varsa- engelleri ortadan kaldırmasıdır. Demokrasilerde, toplumun sorunlarına karşı ürettiği çözümlerin yönetimlere iletilmesi için temsilcilerini kullanması, bu rejimlerin belirgin özelliğidir.

Sokrates demokraside nefret eden insanlardan biriydi ona göre demokrasi bilinçsizce kurulmuş bir düzendi. Sokrates demeokrasinin yanlışlığına insanlara kolayca açıklayabilmek için bir örnek bulmuştu:

“Eğer ki deniz yoluyla bir yolculuk yapmak isteseydin, geminin kontrolünün kimde olacağına nasıl karar verilmesini isterdin? Rastgele ve herhangi bir grup insan tarafından mı, yoksa deniz seyahatleri konusunda deneyimli, bilgili ve eğitimli insanlar tarafından mı?” 

Aklı olan herkes bilgi sahibi insanalrı seçerdi değil mi? Ancak biz demokrasiyi kullanarak gemideki herkesin bu seçimde belirleyici olmasını sağlıyoruz ve gemiyi tehlikeye sokuyoruz.

İşte demokrasinin en kötü tarafı da budur. Durumdan ve durumu kurtarmak için gerekli bilgilere sahip nitelikteki kişi ve konu hakkında hiçbir fikri olmayan halk, onların gözünü boyayan insanlara inanır ve onları seçer. Bir şekerci ve dişçiyi düşünelim dişçi sizlere yıllarca ameliyatlar yaptı acı çektirdi ve dişlerinizi çekti oysaki şekerci size hep istediğiniz şekeri verdi ve sizi mutlu etti. Hepimiz şekerciyi seçerdik çünkü bizi mutlu edecek kişi o ancak sorun dişimizin çürümesi ve derdimize derman olabileck tek kişi dişçi biz seçimimizin yanlışlığını bu saaten sonra ancak dişimiz çekildiği zaman anlayabilirz.

Sokratese göre demokrasi işte böyle saçma bir şeydi ona göre sadece beliril bir kesim oy kullanmalı ve onların seçeceği aday yönetici olmalıydı aksi takdirde gemi batabilir ya da devlet yıkılabilirdi. Aslında Sokratesin bu düşüncesi Oligarşik bir yönetim şekline benziyor ve oligarşilerin özellikleri de pek iyi sayılmaz. Oligarşi devleti bir gurubun yönetmesidir ve tüm oligarşi örneklerinde gruplar çıkarlarınca hareket etmiştir. Günüzde Oligarşi ile yönetilen Devletelerin çoğunda karışıklıklar oluşuyor ve çoğunun da sonları yaklaşıyor.

Bence geleceğin yönetim şekli gerçek demokrasi olmalıdır. Bu da ancak eğitimle mümkündür. Vatandaşlara çocukluktan itibaren kendi ideolojik taraflarını bulabilecekleri şekilde, eğitim hayatları boyunca bu konuda ders verilmelidir ki hepsi sorunun ne olduğunu bulabilsin ve sorunu çözecek nitelikteki kişileri kendi ideolojilerine uygun olarak seçebilsin. Bu sayede de gelecekte devletler demokrasi sanılan otokrasiler yerine gerçek demokrasilerle yönetilebilsin.

Konuyu kısaca özetlersek;

Bence gemideki herkesi denizcilik konusunda bilgili yapmalıyız ki ideal yönetim şeklinde ideal yönetici bulunsun.

 

 

 

Kaynaklar: Cumhuriyet 

http://www.serenti.org/fransiz-devriminin-demokratik-degerler2/,

http://www.wikizeroo.net/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvT3Rva3Jhc2k

(Visited 127 times, 1 visits today)