Demir Barlara Artık Tutunma

Deney, bilimsel bir gerçeği kanıtlamak, doğrulamak için etik kaygılara uygun olarak yapılan işleme denir. İnsanlar deneyleri birçok amaçla yapmış ve bu sayede günümüzdeki ilim seviyesine ulaşmıştır.  Hayvan deneyleri tıp, biyoloji, veterinerlik, çevre ve ziraat gibi birçok alanda bilimsel çalışmaların yapılması için kullanılan bir yöntemdir. Bu deneyler insanların daha fazla tecrübe ve bilgi sahibi olmasını sağlamıştır 

 Ancak tarihte bilim adının arkasına saklanıp içlerindeki vahşeti ve çılgınlığı hayvanlara yaşatan insanlar da vardır. Örnek olarak Amerika’da öjeni savunucusu olan Leo Stanley verilebilir. Leo Stanley,  hapishanedeki insanların ve hayvanların spermlerinin daha yaşlı olan mahkumlara iletti. Bunu yaşlıları gençleştireceğini düşünerek mahkumlar üzerindeThe San Quentin prison doctor who performed over 10,000 human experiments birden fazla deney yapmıştır. Bu deneyler yaklaşık 40 yıl boyunca sürmüş ve hiç ceza almadan seyyar gemilerde sağlıkçı olarak hayatına devam etmiştir. Diğer bir örnek ise kozmetik markalarının yaptığı ürünlerin deriyi tahriş ediciliğini ölçmek için kullandığı hayvanlardır.   Bu yaşanan olaylarla birlikte hayvan deneylerine karşı çıkacak birçok alternatif yol ortaya çıkmıştır. Bunlar: Vitro test, bilgisayarla modelleme, gönüllüler üzerinde araştırma gibi yollardır. Bu alternatifler hem ahlaki ve ekonomik anlamda hem de insan vücuduyla olan tutarlılık oranı bakımından hayvan deneylerinden daha üstündür. Ancak insanlar şunu unutmamalıdır ki hayvan deneyleri sayesinde sağlık alanında birçok gelişme yaşanmıştır. Mesela penisilin, insülin, HIV tedavisi gibi önemli hastalıkların tedavisi hayvan deneyleri sayesinde bulunmuştur. Ayrıca şu an birçok sektör hayvan deneylerine bağlıdır. Bundan dolayı da alternatif yollara temelli bir geçiş imkansızdır. Ancak hayvan deneylerini minimum bir seviyeye getirip alternatif yolları da kullanmak bizim elimizdedir. Ek olarak insanlar geçmişte yaşanmış ve günümüzde yaşanan vahşi hayvan deneylerine karşı sıkı bir önlem almalı. Bu önlemlerden birisi, hayvan deneylerinde kullanılan hayvanların vahşice ve bilim adının altında saklanarak öldürenlere verilecek cezanın ağırlaştırılmasıdır. Ve bu durumun yaşanmasının engellenmesi için çeşitli kuruluşlar kurulup müfettişlerin sayıları artırılmalıdır. 

Sonuç olarak deneyler titizlikle ve herhangi bir canlıyı gereksiz bir şekilde kullanıp vahşete düşürmemek şartıyla yapılmalıdır. Deneyler ahlaki etiğe uygun yapılmayıp masum canlılar bir hiç uğruna katlediliyorsa buna izin veren ve yapanların cezalandırılması gerekmektedir.  

(Visited 5 times, 1 visits today)