Değişken Mutluluk

Etrafınıza dönüp baktığınızda bazı insanların gözlerinden acısını , üzüntüsünü , mutluluğunu ve endişesini anlayabilirsiniz . Peki ya bu mutlulukların ya da üzüntülerin sebebi insanların hobilerine göre meslek seçememesi olabilir mi ?
Günümüzdeki birçok insan mutsuzluktan dolayı çok fazla sıkıntı çektiğini söylese de La Rochefocauld’un da dediği gibi “Hiç kimse, sandığı kadar mutsuz, umduğu kadar da mutlu olamaz.” Burada da vurgulamak istendiği üzere hiç kimse tam anlamıyla mutluluk duygusunu tanıyamadığı gibi mutsuzluğu da tadamaz. Asıl konumuza dönecek olursak günümüzde hobilerini mesleğe çeviren insanlar oldukça fazla sayıdadırlar fakat bu insanların da çeşitli nedenlerden dolayı çoğu zaman mutsuzluğu hayatlarından çıkaramadıklarını açıkça söyleyebilirim . Nedenlerin tabii ki kişiden kişiye göre değişebileceğini göz önünde bulundursak da belli başlı etkenleri;

  1. Sağlık sıkıntıları
  2. Yaptığı işten beklediği kazancı alamamak
  3. Çok fazla beklentiye girmek
  4. Hayır diyememe eksikliği

Olarak özet geçebiliriz fakat bu nedenler sonsuz bir şekilde uzayabilir . Bunun yanında meslek seçiminin kesinlikle hiç etkisi yoktur diyemeyiz çünkü insanlar belki de yaşadığımız dünyada en önemli olan etken , parayı daha çok kazanmak üzere hobilerinden vazgeçmektedirler. Özellikle bu etkiyi insanların sporla akademik başarıyı ayırdıkları anda gözlemleyebiliriz . Birçok gencin ülkemizde üniversite sınavına girmeden önce spor uğraşında bulunduklarını söylesek de ne acı ki özellikle sınav seneleri geldiğinde gençlerin spor veya akademik alanda ilerleyeceklerini seçmeleri gerektirecek bir eğitim sistemine sahibiz . Bu yüzden belli bir zamandan sonra insanlar hobilerinden vazgeçip belki de yetenek alanlarından vazgeçip sistemin zorladığı hale dönmektedirler . Bu sistem bu halde gittikçe de insanlar robot gibi günde sadece bize zorlanan ders çalışma vazifesini ifa edip sosyal hayattan kopuk bir şekilde yaşamlarını sürdüreceklerdir . Meslek seçimi her insanda farklı duygular uyandırabileceği gibi farklı beceriler de uyandırmaktadır . Mesela bir insan akademik alanda ne kadar başarılı olursa olsun eğer el becerisi ve bazı durumlara karşı dayanaklılığı yok ise cerrahlık  , diş doktorluğu gibi meslekleri seçmesi beklenmez . Peki ya iletişim konusunda kötüyse , işte bunun çözümü en kısa zamanda insanlarla iletişime geçmeyi öğrenmektir . Nedeniyse ne alanda çalışırsak çalışalım insanlarla iç içe olmamız gerekir bu yüzden biz de bu duruma ayak uydurmalıyız . Uyduramazsak da mesleğimiz hobimizle alakalı olsa dahi mutsuz oluruz .

Nihayetine gelecek olursak meslek seçimi bireyin mutluluğunu arttıracak ya da azaltacak bir etkendir . Hobilerimize göre seçersek tabii ki de daha etkili iş hayatımızı götürmüş oluruz ama bu dönemde paranın da çok büyük etkisi olduğundan bu etkeni unutmamalıyız .

(Visited 39 times, 1 visits today)