Daha Temiz Bir Dünya Mümkün

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliğinin ana sebebi insanların geri dönüştürülemeyen atıklar atması. Bu atıkların daha sonra  doğaya karışması ve doğaya zarar vermesi ise bu döngünün kaçınılmaz sonu. Atıklar aynı zamanda insanların kullandığı kaynakları da etkiliyor. Türkiye’de pek çok balığın içinde mikro plastikler bulunduğu da biliniyor. Bu atıklar aynı zamanda insanları günlük hayatta kullandığı su kaynağının da içine bulunuyor, ağır metallerin ve mikro plastiklerin içtiğimiz suların içinde bulunması da kanıtlanmış bir durum. Bütün bunları hesaba katınca, çevre kirliliğinden dolayı çok fazla insanın zarar gördüğünü hatta öldüğünü görebiliriz. Hükümetler ve çeşitli kuruluşlar bu sorun üzerinde düşünüyorlar uzun süredir ancak gözle görülebilir bir değişim olmadığı gözlemlenebilir.

 

Çevre kirliliği insanların hayat standardını her yönüyle etkiliyor. Çevre kirliliği aynı zamanda da insan sağlığını doğrudan etkiliyor ve doğrudan insanların ölümüne sebep olabiliyor. Dünya çapında her yıl 12,6 milyon insan çevre kirliliğinden doğan sebeplerden dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizdeki poşet uygulamasında da gördüğümüz gibi pek çok devlet, zararlı atıkları önlemek için çeşitli yollara başvurdu. Ülkemizde poşet kullanımı paralı hale geldi ve dolayısıyla kullanımı da %75 oranında. İnsanlar pek çok konuda olduğu gibi çöp konusunda da oldukça bilinçsiz davranıyor. Hükümetlerin çeşitli çabalarına rağmen çevre kirliliği günümüzde hala çok büyük bir problem ve gelecekteki yaşamımızı da etkileyeme potansiyeline sahip bir problem. 

 

Bu sorun için bir çözüm önerisi ise evsel çöplere sınırlamak. Evsel çöpleri sınırlamak sorunun kaynağını azaltmak anlamına geleceği iin toplam atık miktarını azaltır ancak bazı insanlar bu zorunluluğu atlayarak çöplerini veya atıklarını dışarı atabilir. Bu konuda insanların kullandığı ve sahip olduğu atık miktarını denetlemek oldukça zor olur. Herhangi bir devletin her haneyi denetleyebilecek güçte olması ise muhtemel değil. Bu sorunu göz ardı edersek insanların toplam atıklarını azaltmak elbette çevre için olumlu sonuçlar doğurur. İnsanların atıklarının nasıl azaltılacağı ise bir başka soru işareti. Genel olarak plastik kullanımını azaltmak ise bez çantalar ve su şişeleri kullanarak olabilir. Plastiğin en büyük kaynakları olan su şişeleri ve poşetlerin kullanımı azaltılırsa, atık sayısı da büyük oranda azalır.

 

Atıkları azaltmak için insanların kullanımına sınır getirmek bence çok gerçekçi bir çözüm olmaz çünkü bu durumu denetlemek ve raporlamak oldukça zor olur. Plastik ve öbür çevreye zararlı atıkların kullanımını azaltarak çevre kirliliğini azaltmak mümkün. Çevrenin önemini her geçen gün daha çok anlamaktayız ve hükümetlerin de en kısa sürede daha etkili çözümler bularak dünyayı koruması gerekmekte. Plastik atıklar ise insanların tükettiği gıdalarda bulunuyor ve plastik miktarı azaltılmazsa insan sağlığı üzerinde ciddi tehlikeler oluşabilir. Bu durumda ise gelecekte pek çok su ve gıda kaynağı kullanılamaz hale gelmesi mümkün.

(Visited 27 times, 1 visits today)