Bazen durduğumuz yerde etrafımızda olup biten olaylar aklımıza gelir. Sokaktan rastgele geçerken gözünüze bir suçlu çarpsa ne yapardınız? Şu anki yasamız gereği idam vb. ölüm cezaları mevcut değil ve yasalar çok katı da değil. Ama maalesef sokakta geçen rastgele bir insan bile büyük bir suçlu olabilir. Türkiye de elini kolunu sallaya sallaya gezen katiller mevcut ve bazı suçlular hapse girsem zaten hemen çıkarım diye düşünerek rahatlıkla gezebiliyor. Peki ya bu kanunları daha sertleştirseydik ne olurdu? Kanunlardan korkulur muydu. Yoksa bu suç oranının artmasına mı sebep olurdu?
Bana soracak olursanız kanunları sertleştirmenin farklı şekilleri olabilir. Bunlardan biri; her şeyin işleyişinin aynı olması ama kanunlara uyulmaması sonucunda daha ağır cezalar uygulanması. Bir diğeri ise; toplumun düzenini bozmayan göz ardı edilebilecek küçük şeylere bile ceza takmak. Fakat bunun uygulanması toplumu kısıtlamaktan ve protestolara yol açmaktan başka bir şeye yol açmaz. Bir diğer fikir ise idam, ölüm cezalarının getirilmesi. Ama kadınların daha üstün bir politik gücü olduğu ve erkeklerin hiçbir güvencesi olmadığı bu sistem de idam getirilmesi, üstüne sadece iftira atılmış aslında suçsuz olan birini kötü gösterip onu idama sürükleyebilir ve haksız yere en büyük hakkı olan yaşama hakkı elinden alınmış olur. Ve son olarak aklıma gelen son uygulanma şekli diktatörlük olur ama bu da ülkeyi Kuzey Kore gibi geri kalmış bir ilerleyişe götürür. Bana soracak olursanız en ideal suç önleme şekli kanunları katılaştırmaktansa kanunları daha adaletli yapmaktır. Otoritenin sağlanması ve yönetimin korunması için kanunların adaletli olması gerekir ve suç oranını azaltmak için önce taraflar arasındaki dengenin sağlanması gerekir. Eğer iki taraf varsa ve bu iki taraftan biri diğerinden hukuk karşısında üstünse bu adalet olmaz ve beraberinde daha fazla buna benzer suç getirir. Eğer bir taraf hukuk karşısında daha güçlü olduğunu biliyor ise bunu kullanarak suç işleyebilir ve adaletin sağlanması bunun için gereklidir.
Uzun lafın kısası daha sert ve katı kuralların olması toplumda hiçbir şey değiştirmez, üstün olana daha çok üstünlük sağlar ve ezik olanı daha çok ezer. Böylece suç artmaya devam eder. Otorite ve suç oranının düşürülmesi veya sabit kalması için yapılması gereken adaletin sağlanmasıdır. Adaleti sağladıktan sonra karşı taraf üzerinde ezici üstünlük kullanabilecek biri olmadığından doğal olarak o taraftaki suç oranı önemli miktarda düşecektir.