CVT Şanzımanlar

Düşük yakıt tüketimi, yüksek performans ve konforlu bir otomatik vites… Hayal ürünü değil, CVT!

Türkçesi sürekli değişken oranlı şanzıman olan CVT( Continuously Variable Transmission) aslında uzun zamandır hayatımızda olan bir teknoloji. İlk olarak Almanya’da Daimler ve Benz ortak çalışması olarak karşımıza çıkıyor. Tarihinin bu kadar eskilere dayanmasından anlayabileceğiniz üzere aslında çok karmaşık bir sistem değil. Temel prensip iki kasnak arasına gerilmiş bir kayıştan oluşan bu şanzımanın diğer şanzımanlar gibi dişlilere sahip olmaması. Dişlilere sahip olmadığı için aslında herhangi bir vites geçişi olmaz. Sadece kayışın bağlı olduğu iki kasnak hareket ederek, kayışın gerginliğini en ideal şekilde ayarlar. Bu sayede vites değişimi sırasında güç kesintisi yaşanmaması bu şanzımanın avantajlarından biridir. Bazı kaynaklarda bu özelliğinden dolayı bir vitesin içindeki sonsuz vitesli şanzıman olarak da betimlenebiliyor. Aynı zamanda CVT şanzıman otomotivin geleceği olarak görülen hybrid (hem benzin hem elektrik motoruna sahip) araçlarda en çok tercih edilen şanzıman.

PERFORMANS

CVT vites teknolojisi sürücünün sürüş stiline uyum sağlıyor ve motor devrini sürücünün ihtiyaç duyacağı seviyede tutuyor. Bu sayede ihtiyacınız olan gücün her zaman ayağınızın altında olduğunu hissederek yol alıyorsunuz. Aynı zamanda ani tepkilerinize hızlı ve seri şekilde cevap verebilmesi sportiflik hissini arttırıyor.

YAKIT TÜKETİMİ

Performans başlığı altında da değindiğim gibi motor devrini sürücünün ihtiyaç duyacağı seviyede tutması ve verebildiği ani tepkiler sayesinde siz yolunuza ortalama bir hızda devam ederken asla fazla yakıt tüketimine izin vermiyor.

UZUN YOLDA CVT

Uzun yolda herkesin bildiği üzere pek fazla vites değişimine gerek yoktur. Buna rağmen CVT şanzıman aracın çok az bir miktar olsa bile performans kaybettiğini tespit ederse hemen müdahale ederek vites küçültüyor ve aracı eski performansıyla çalışacağı devir bandına getiriyor. Bu sayede gaza daha fazla basınç uygulamanıza gerek kalmadan araç kendini toparlıyor ve siz yolunuza aynı şekilde devam ediyorsunuz.

ŞEHİR İÇİNDE CVT

Günümüzde araçlar çok düşük devirlerde bir üst vitese geçiyorlar. Bunun sonucunda çoğu zaman tıkalı trafikte otomatik vites araçlar çok kısa mesafeli ilerlemelerde dahi vites değiştiriyorlar ve gaza kararlı bir şekilde basamadığınız için vites geçişleri sarsıntılı oluyor. Ancak CVT şanzımanlı araçlarda herhangi bir vites değişimi söz konusu olmadığı için sarsıntısız bir şekilde ilerleyebiliyorsunuz.  Bu da konfor hissini yükselten etkenler arasında.

CVT ŞANZIMANIN AVANTAJLARI

  • Düşük imalat ve bakım maliyeti.
  • Yüksek sürüş konforu (sarsıntısız vites geçişleri).
  • Yüksek güç aktarım verimliliği.
  • Yüksek tasarruf.
  • Düşük arıza istatistiği.

CVT ŞANZIMANIN DEZAVANTAJLARI:

  • Vınlamaya benzer kayış sesi.
  • Zor şartlarda aşırı ısınmaya karşı düşük dayanıklılık.
  • Hill holder vb. destek donanımlara ihtiyaç olması.

BENİM DEĞERLENDİRMEM

Çoğu insana göre kağıt üstündeki bu verilerin tamamının bir arada sunulması hayal ürünü. Oysa bu şanzımana sahip araçlara binmiş ya da sürmüş kişilerin bildiği gibi bu veriler kağıt üzerinde durmakla sınırlı kalmıyor. Bütün avantajlarını size gerçek hayatta da sunuyor. CVT şanzıman ile hem şehirler arasında hem de şehir içinde seyahat etmiş bir kişi olarak beni kesinlikle etkiledi.

SONUÇ

Düşük onarım maliyeti, düşük arıza ihtimali, yüksek konfor, seri tepkiler, güç hissi, sürüş keyfi, yakıt tasarrufu onu diğer otomatik şanzımanlardan ayıran özellikler oluyor. CVT eski bir teknoloji olmasına rağmen yeni teknolojilerin yerine göz koymuş ve gelecek için plan yaptırtmaya başlamış durumda. Geçmişten gelen geleceğe yol gösterecek şanzıman CVT…

cvt_list01

(Visited 1.706 times, 1 visits today)