Cüzdan Yakan Poşetler

Günümüzde insanların bilinçsizliğiyle harmanlanıp koca bir sorun haline gelen  çevre kirliliğinin önüne geçmek için birçok çalışmalar yapılmaktadır. 2019’a girer girmez yürürlüğe sokulan paralı poşet kanunu Türkiye’yi ayağa kaldırdı. Herkesin şaşkınlık ve sinirle tepkisi koyduğu bu yeni yasa, bize her ne kadar olağan dışı gözükse de, aslında Avrupa’da  yıllardan beri geçerliydi zaten. Sizce bu yasa çevre dostu olma yolunda atılacak doğru bir adım mı?

Yeni yılla birlikte yürürlüğe giren bu kanunun problem yaratmasının en büyük nedenlerinden biri insanların maddi durumu. Aldıktan sonra en fazla 2 kere kullandığımız ve daha sonra çöp poşeti olarak kullandığımız bir şeye, ek ücret almak başta mantıksız geliyor olabilir. Üstelik  insanların bir lokma ekmek ve bir şişe su almaya zor para verdiği günümüz şartlarını ele aldığımızda yapılanların acımasız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak üstüne biraz düşünüldüğünde kullanılacak olan plastik poşetlerin azalacak olması doğayı tehdit eden etken olan kirliliğin azalmasına yardımcı olabilir.

Çoğu insan ise bu yasanın nedenini anlamayıp protesto etmekte. Bu yasanın en büyük amaçlarından biri çevre kirliliğine son vermektir. Plastik poşetler, doğal olmadıklarından dolayı, doğada çözünmesi en uzun zaman alan maddelerdir. Bu nedenle yarattığı kirlilik kolayca geri çevrilemez. . Tıpkı suyun işlenmesi ve paketlenmesi gibi plastik poşet üretmek oldukça ucuzdur fakat  bedava değildir. Bu yasanın başka bir amacı ise yeni iş olanakları sunmaktır. Plastik poşetlere defalarca para vermek yerine halk bez poşetlere veya diğer alternatif taşıma araçlarına yönelecektir.. Bu da insanların  farklı desenler ve tasarımlarda olan yeni ürünler üretmesine olanak sağlayacaktır. Bu sayede hem işsizlik hem de işsizliğin getirdiği ekonomik krize küçük de olsa yardım edilecektir. Fakat benim görüşümle her insanın alacaklarına ucu ucuna yeten bir bütçesi varken bir de poşet başına para vermek toplumun sınırlarını zorlayabilir. 25 kuruş üzerinden alınan bir poşeti iade edip 15 kuruş alsaydık hem geri dönüşüme destek olur hem de cebimizden çıkan para ellerimizi yakmazdı.

Bence günlük hayatımızın bir parçası olan plastik poşetlerin bir değere kavuşması ve toplumsal olarak bir adım daha ileri gitmek için çalışmalar yapılması geleceğe atılan güzel bir adım oldu. Artık, yolun kenarında gördüğümüz plastik poşetlere toz parçası gibi değil, para gibi göreceğiz. Küçük ama değerli.

Sonuç olarak alınan bu kararın bizi her alanda etkileyeceği apaçık ortada. Alınan bu önemli kararda bana sorarsanız hala birkaç  eksiklikler var. Çevre kirliliğini azaltmak için önemli bir adım fakat geri dönüşüme öncülük sağlayacak büyük bir adım mı orası tartışılır. Değersiz görülen plastik poşetlerin günlük hayatta birçok kullanımı vardır. Cebinizde yıllar boyunca kalan hatta düşürdüğünüzde çoğu zaman yerden bile almadığınız bozuk para ile bu kadar yararlı bir şey alırken soyulmuş gibi hissetmemeniz gerekir.

(Visited 58 times, 1 visits today)