Cumhuriyetin Kurulumu

Türk milleti için çok önemli olan ve devrim niteliğinde gerçekleşen Cumhuriyet büyük özverilerle kurulmuştur.

Bugün Atamızın bize emanet ettiği, ülkemizin ve cumhuriyetimizin 100. yılıdır. Cumhuriyet denen şey sadece “demokrasi” kavramına sığacak bir kavram değildir.

Atalarımız bu cumhuriyeti bize bırakmak için kurtuluş savaşında her şeyini feda etti. Bugün çocuk gözüyle bakılan 12 li yaşlarda genç erkekler cephede savaşırken, Nene Hatun gibi kadınlar da cepheye cephane ve erzak taşıyarak zor şartlarda cumhuriyetin kurulmasına katkıda bulunmuşlardır. Mustafa Kemal Atatürk ‘ün üstün zekası önderliğinde 7 den 70 e tüm Türk halkının büyük emekleri yadsınamaz bir gerçektir. İşte bu yüzden 1923’ten beri yaşayan cumhuriyet ülkemiz için namus demektir.

Türk halkı, kurtuluş savaşında sadece bağımsızlık için savaşmamış aynı zamanda demokratik bir yönetime sahip olabilmek için cumhuriyetin temelini kurmuştur. Atatürk, silah arkadaşları ve atalarımız sayesinde ülkemiz kurtuluş savaşını kazanmış ve sonrasında yapılan antlaşmalar ile ülkemizin bağımsızlığı kesinleşmiş ve cumhuriyeti kurmak için gerekli koşullar oluşmaya başlamıştı. Cumhuriyeti kurmak için gerekli koşulları oluştururken ülkede bazı eski kafalı ,padişah yanlıları isyanlar çıkarmaya devam ediyordu ve bu isyanları durdurmak epey zordu çünkü isyancıların sayısı çok fazlaydı. İsyanlar ülkenin pek çok yerine yayılmıştı, Atatürk’ün de içinde bulunduğu “Kuvayı-Milliye” örgütü isyanları durdurmayı başarmıştı. İsyanlar durdurulduktan sonra mücadeleler devam etti, zira cumhuriyet karşıtı olan kişiler sadece cephede değildi. Zor şartlarda kurulan cumhuriyet ve demokrasiye kavuşmamız için sadece savaşta mücadele verilmemişti aynı zamanda ilk meclis binasını inşa etmek için de o dönemde Ankara’da yaşayan halk evlerinden kiremitler getirerek binanın inşaatına yardım etmişti. Cumhuriyeti tam anlamıyla kurmak için verilen savaşlar sonrası yapılacaklar bitmediği gibi asıl zorlu kısım yeni başlamıştı. Kanunlar çıkarıldı ve ilk anayasanın temelleri atılmış oldu. Sonrasında 29 Ekim 1923 tarihinde yeni bir anayasayla ülkenin yönetimi daha iyi bir yönetim şekli olan demokrasiye kavuştu ve cumhuriyet kuruldu.

Bu cumhuriyeti bize bırakan atalarımızın emeği ve gelecekte ülkemizin daha da iyi bir yer olması için cumhuriyeti korumalıyız, geliştirmeliyiz, okumalıyız, güçlenmeliyiz ve Atamızın ilkelerini ve esaslarını örnek almalıyız ve bu ilkeleri de geliştirip daha güçlü yapmalıyız. Milli Eğitim Programını takip edip ve uygulayıp eğitim alıp ülkemizin geleceği için büyük işler yapıp ülkemizi geliştirmeli ve korumalıyız. Bu şekilde ülkemizi maddi anlamda daha iyi bir konuma getirip ve askeri anlamda da daha iyi bir konuma getirip daha da güçlenmeliyiz.

(Visited 41 times, 1 visits today)