CRISPR Genetik Hastalıkları Tamamen Önleyebilir Mi?

CRISPR-CSA9 ve insanların DNA’sının değiştirilmesi 2012’den beri tartışılan bir konu. Bu yeni teknolojik gelişimin gelecekte insanlık üzerinde büyük bir etkisi olabileceğinin ve onunla dikkatli olmamız gerektiğinin hepimiz farkındayız. Peki, çok da etik olmasa bile bu teknolojiyi genetik hastalıkları önlemek için kullanabilir miyiz? Bu sorunun cevabı bana göre basit, ama bazılarının karşı çıkacağını düşünüyorum.

Öncelikle, insan DNA’sının üzerinde ameliyat yapılmasında etik bir sıkıntı görmüyorum. Eğer ameliyat olan kişi kendisi bunu istiyorsa sorun olmamalı. Yasal bir sorun olmaması için sözleşme de imzalanabilir. Bence bunu “denek olmaya gönüllü olmak” olarak görmek de yanlış, çünkü genetik kodu düzenlemek ile ilgili her şeyi anladığımız zaman normal bir ameliyattan pek farkı kalmayacaktır. Belki de CRISPR çalışmaları yeterince kolaylaştığı zaman herhangi bir sözleşmeye de gerek kalmayabilir. Ayrıca, eğer ben genetik kodumda bir sorun olduğunu öğrenseydim bunun tedavi edilmesine karşı çıkmaz, hatta can atardım. İstemeseydim bile insanlığın geleceği için iyi bir şey olduğunu anlayıp izin verirdim. Bu konuda pek zorluk olmaması gerektiğini düşünüyorum.

Genetik hastalıkların tümden önlenmesine gelince, bunun da mümkün olduğunu düşünüyorum ama kolay olmayacağından neredeyse eminim. Genetik kodunda bir hastalık tespit edilen tüm bireyler tedavi edildiği sürece oldukça kolay olacağından eminim. Fakat bu ameliyatı istemeyen kişiler büyük bir sorun olur, çünkü herkes genetik kodu ile oynanmasını istemeyebilir. Bu oldukça doğaldır aslında. İnsanın DNA’sı ile oynanmasını istememesi doğaldır, ama bu durumda iyi bir şey değildir. Çünkü genlerinin tedavi edilmesini istemeyen kişiler kaldıkça genetik hastalıklar da kalır. Yine de gen düzenlenmesine karşı çıkan insan sayısının giderek azalacağını düşünüyorum, ne de olsa zamanla bu teknoloji yeni olarak görülmeyi bırakıp günlük hayatta yerini bulacaktır. Ne olursa olsun, CRISPR çalışmalarının genetik hastalıkları azaltacağından şüphem yok.

Genetik kodunda sıkıntı olan tüm insanlar kendini tedavi ettirse bile genetik hastalıkların tam anlamıyla ortadan kalkıp kalkmadığından emin olamayız aslında. Genetik hastalığı olan bireylerin bir kısmının fark edilmemesi bence garantilidir. Doğrusu ben hiç genetik hastalık kalmaması ve çok az genetik hastalık kalması arasında büyük bir fark olduğunu düşünmüyorum. Zaten ne yazık ki doğa kirliliğinden dolayı yoksul yerlerde yaşayan insanlar genetik hastalıklara sahip olmaya devam edecek. Bunu tedavi etmek ne kolaydır ne de kalıcıdır.

Demek istediğim, DNA ameliyatı tamamen etik olsa bile eğer genetik hastalıkları tamamen önleme yolunda birçok zorlukla yüzleşmemiz gerekir. Belki de küçük bir şeyler ile başlamak daha mantıklıdır. Gelecekte bu görev kolaylaşabilir.

(Visited 4 times, 1 visits today)