Dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan,ses hızının iki katı hızında uçabilen,aslında hepimizin bildiği,o meşhur burnu aşağıya bakan uçaktır. 1976 yılında halkın hizmetine girdi, fakat 2003 yılından itibaren bu özel uçağı gökyüzünde göremiyoruz. Bu uçak ses hızının üzerine çıkabilen ilk uçaktır.Ses hıznın üzerine çıktığı için de dünya üzerindeki uçarken soğutulan ilk yolcu uçağı olmuştur. 40.000 ft irtifada hava yaklaşık – 40 derecede olur buna rağmen concordenin burnu uçarken 127 derece sıcaklığa kadar çıkabiliyordu.bu sıcaklık yolcu kabinin üstünde 94-91 derece kanatlarda 105-92 derecedir. Tarihte sadece Air France ve British Airways tarafından kullanılan bu uçaktan sadece 20 tane üretilmiştir. Her bir uçağın maliyeti 23 milyon pound yani 46 milyon dolar tutmuştur.Kısacası toplamda 920 milyon dolar tutmuştur.Bu 920 milyon doların üzerine birde yakıt masrafları ekleniyor.Bu uçağın motorları çok kuvvetli.Bu sebepten çok sağlam bir yakıt tüketimi var. Aslında yakıt masrafları müşterilerden çıkarılıyor fakat projenin ilk yıllarında bu yakıt sorununu halletmek çok pahalı olmuştur.
Bana sorarsanız kesinlikle bu proje bu maliyeti hak ediyor. Günümüzde milyonlar dökseniz bile ses hızının iki katı hızına en azından bir yolcu uçağında çıkmak mümkün değil. Normal bir boeing 777 bile Atlantik okyanusunu 8 saatte geçerken, bu uçak bu yolu 3.5 saate gidiyor. Bu uçakların biletleri çok pahalıydı.Mesela biletinizi alırken “Ben bu uçuşumu Concorde ile gerçekleştirmek istiyorum.” dediğinizde sizden daha fazla para alıyorlardı. Fakat tarihte bu parayı ödemeden bu uçakla seyahat edenlerde var. Ve bu yolcuların bir kısmı Türk. Concorde Türkiye’ye üç kez geldi. Bunlardan ilki British Airways tarafından bir kereye mahsus gerçekleştirilen bu uçuşta Türkiye’den binenler için ek ücret alınmamıştı. Aslında onlar dünyanın en şanslı insanları.
Dediğim gibi Türkiye’ye Concorde 3 kez geldi fakat bunlardan biri o meşhur concorde kazasını yapan uçak. Air France’a ait. Atatürk Havalimanı’ndan kalkışa başlamadan öne yakıt deposunda sızıntı olduğunu fark etmişler. Bundan birkaç ay sonra bu uçak kalkış esnasında yanmıştır.
Ben hayatım boyunca Concorde ile uçmuş insanları kıskanacağım. Eskiden fazla para vererek uçuyorlardı fakat şimdi ne kadar para dökseniz de ses hızından uçmanız mümkün değil eğer ki askeri eğitimlere katılıp jet pilotu olmazsanız. Jet pilotu olsanız bile en azından yakın gelecekte yolcu olarak ses hızından hızlı uçmamız mümkün değil. İnsanlar zamanında para döküp milenyuma iki defa giren yolcular var. 1999 yılında Concorde için bir uçuş planlamışlar. Bu uçuşun ismi Millenium Twice imiş. Gerçek mi değil mi bilmiyorum fakat çok güzel olsa gerek.Bu programda Paris’te yılbaşına giren yolcular, kutlamalardan hemen sonra concorde’ye binip New Yorka gitmişler Paris yerel saati ile New York yerel saatinin arası 6 saat olduğu için Paris’ten kalkan uçak New Yorkt’a piste teker koyduğunda yılbaşına daha 3 saat olması planlanıyormuş ama gerçek mi değil mi bilmiyorum.
Saydığım tüm bu iyi ve kötü yanlarına rağmen, en azından yakın gelecekte ses hızından hızlı giden bir uçakta uçamayacağım için üzülüyorum.