Coğrafyaya göre kadın eğitim hakkı

Coğrafyaya göre kadın eğitim hakkı

 

Dünyanın farklı yerlerinden kadınlar eğitim almakta zorluk çekiyor. Dünyada 131 milyon kız çoçuğu okula gidemiyor. Türkiyede ilkokul çağında okula gidemeyen kız çoçuğu sayısı 600 binden fazladır. Okula gidemeyen kızlar, genç yaşta iş hayatına atılmak zorunda kalıyor. Eğitim alıp bilgi edinecek yaşta çalışmaya, çalıştırılmaya gönderilen kızlar, genç kadınlar kaldırabileceklerinden daha fazla sorumluluk ve iş yükü ediniyorlar. Bu cinsiyet ayrımcılığı adına belirli kurum ve kuruluşlar uzun süredir köklü çalışmalar yapmalarına rağmen, günümüz toplumlarında kadınların okumasına karşı olan insanlara da çok sık rastlanıyor. 

 

Dünyada 131 milyon kız çocuğu okula gidemiyor

 

Farklı kıta, bölge, ülke hatta şehirlerde yaşayan kadınların eğitim alma hakkı oranı değişkenlik gösteriyor. Bu oranın değişkenlik göstermesinin en büyük sebebi coğrafyanın değişiklik göstermesidir. Bir ülkenin ekonomisi, refah oranı, insanı, siyaseti, kültürü ve daha bir çok etkeni bu oran eşitsizliğini destekler. Her ülkenin ya da bölgenin bu alanlarda eşit olmasını bekleyemeyiz ve isteyemeyiz. Ama belirli konularda her ülkenin vatandaşının eşit yararlanması gerekir. Bu konular arasından en önemlilerinden biri de eğitim eşitliğidir. Farklı coğrafyalarda yaşayan insanların bu konu üzerindeki bakış açısı farklıdır. Gelişmekte olan ülkeler kadınların eğitim hakkına yeterli değeri vermezken, gelişmiş ülkeler eğitim hakkı üzerinde daha çok durur. Hatta günümüzde çok sık yaşanan beyin göçünün temeldeki nedeni de budur .Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sınıflandırılması arasındaki fark, ülkelerin bu değerler için yaptıkları çalışmalardır. Ayrıca bir ülkedeki coğrafya seviyesini nitelikli nüfus yükseltir. Eğer bir ülkenin nüfusu fazla olmasına rağmen nitelikli değilse gene eğitim ve farklı alanlarda sorunlar yaşanır. Nitelikli nüfus ve insan yetiştirebilmenin temel kuralı eğitimdir. Kadınların da bu imkandan faydalanması hem kişinin kendisine hemde topluma yarar sağlar.  

 

Bu sebepler doğrultusunda şu sonuca varabiliriz ki;  insanın yaşadığı, bir parçası olduğu topluluklar değişkenlik gösterir. Bu değişkenlikler eşit olmamakla birlikte iyi ve kötü sonuçlar doğurabilir. Bu kötü sonuçların başında kadınların sağlıklı ve güvenilir eğitim alaması alsa bile yeterli olmaması gelir. Dünya standartlarına uygun olan eğitimden tüm kadınların faydalanması gerekir. 

(Visited 17 times, 1 visits today)