Çocukların Gözünde Dünya

Bir çocuğun gözünde dünya bambaşkadır.

Çocuklar kendi hayatları, çevreleri nasılsa diğer bütün insanların hayatlarının da öyle olduğunu düşünürler. Ailesi, ve çevresindeki diğer insanlar kötü insanlarsa, dünyadaki bütün insanların kötü olduğunu düşünüp bunun da normal olduğunu sanırlar. Diğer yandan birbirine sevgi ve saygı duyulan bir aile ve çevrede büyüyorsa tüm dünyadaki diğer insanların da aynı şekilde rahat, güzel bir hayat yaşadıklarını sanırlar. Çocukların dünyası hayallerle doludur. Bazen hayallerle gerçekleri ayırt edemezler. Dünya biz çocukların gözünde, elimizde sihirli bir değnek olmasından ibarettir. Her şeyin dilediğimiz gibi olabileceğini düşünürüz. Gerçek dünya ise hayalimizdeki ve bizim tanıdığımız dünyadan çok  farklıdır.

Büyükler ise gerçek dünyayı daha iyi bilirler. Çevremizde iyi insanlar kadar kötü insanlar da olduğunu bildiklerinden bizleri kötülüklerden, tehlikelerden korumaya çalışırlar.

Günümüz çocukları olarak bizler, anne ve babalarımızın zamanındakine göre çok daha farklı bir dünyada yaşıyoruz. Anne, babalarımız çocukken rahat rahat bahçeye, sokağa çıkıp akşama kadar arkadaşlarıyla korkusuzca oynayabiliyorlarmış. Şimdi ise bir çok çocuğun oynayabileceği bir bahçesi yok. Sokakta oynamak ise tehlikeli olduğundan aileler çocukları dışarıda oynadığı zaman tedirgin oluyorlar. Biraz da bu yüzden teknoloji biz şimdiki çocukların olmazsa olmazıdır. Artık çocuklar a-sosyal  olmaya başlamış, tek arkadaşları teknoloji kalmıştır. Eskiden oynanan oyunlar şimdi oynanmamaktadır. Aslında bir kağıt alıp isim-şehir oynasak, topaç çevirsek, bezirganbaşı, yakan top oynasak, anlayacağız ne kadar eğlenceli olduğunu. Haydi siz de teknolojiyi bir kenara atın, uçurtma uçurun, çimenlere yatıp gökyüzüne bakın, bulutları izleyin acaba hangi şekildeler? Sokakta oynayamıyorsanız da kağıt kalem çıkarın adam asmaca, isim-şehir oynayın bakalım kim kazanacak? Kelime türetmece oynayın hem eğlenin hem kelime dağarcığınız gelişsin. Teknolojiye de vakit ayırın tabi ancak fazla değil.  Dünyayı yeniden bir düzene sokmak bizim elimizde!

Teknolojiden uzaklaşmanın ve kendimizi geliştirmenin bir yolu da kitap okumaktır. Kitap okumak farklı hayatlar ve dünyalar tanımamızı sağladığı gibi aynı zamanda hayal gücümüzü geliştirir. Aslında her şey hayallerle başlar. hayali kurulmayan bir şeyin gerçek olması da mümkün değildir. Hayallerimizi gerçekleştirmek ise bizim elimizde.

(Visited 150 times, 1 visits today)