Çocuk hastalıkları için yapılan aşıların fayda ve zararları nelerdir? Bu aşılar faydadan çok zarar mı sağlıyor? Doktorlar bu konuda neler söylüyor? Aşı nedir?
Aşı, hasta olmadan önce o mikroptan korunmak için yapılan ve o mikrobun aynısının vücuda verilerek vücudun mikropla önceden tanışmasının sağlanmasını amaçlayan bir tedbirdir. Bazı ailelere göre bu tedbir yarardan çok zarar sağlıyor ve çocuklarına aşı yaptırmaktan çekiniyorlar. İleride çocuklarına kalıcı bir şekilde zarar vermesinden korkuyorlar. Doktorlar arasında da bu konu ile ilgili fikir ayrılıkları var. Kimisine göre çocuklara aşı yapılmadığı taktirde ölümcül hastalıkların ortaya çıkabilme ihtimali var. Kimisine göre ise durum tam tersi. Ortada kesin bir açıklama yokken çocuklarına aşı yaptırmaya çekinen ailelere hak veriyorum.
Bebeklere doğar doğmaz yapılan aşıların obezite gibi hastalıklara yol açtığını düşünen aileler, aşı yaptırmanın zorunlu olmasını istemiyorlar fakat ülkemizde onların açısından kötü bir uygulama yapılıyor. Çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden aileler, doktorlar tarafından mahkemeye verilebiliyor.
Ben aşının yaptırılması gerektiğini düşünenlerdenim. Daha kanıtlanmamış, o konu hakkında delil sunulmamışken, varsayımlara göre aşıların çocukları kötü yönde etkilediğine karar vermek ve çocuğun hayatını tehlikeye atarak aşı yaptırmayı reddetmek bana çok yanlış geliyor. Salgın hastalıklardan korunmak için yapılan bu aşılar hakkında iyi yönde çok örnek var. Mesela çiçek hastalığı. Bu hastalığın durdurulması, insanların bu hastalık yüzünden ölmelerine bir son verilmesi ve salgının durdurulması aşılar sayesinde. Aynı şekilde kızamık, kabakulak gibi hastalıklarda da bu durum geçerli. Aşılar olmasaydı bu salgın hastalıkların önüne geçemezdik ve ölümlerin sayısı artardı. Salgın bir hastalığa kapılmış bir kişi toplumda rahat rahat gezemezdi. Sakat kalan insan sayısında ciddi bir artış meydana gelirdi. Aşılar sayesinde bunların hepsinin önüne geçildi. Bu olayların olmaması için bence çocuklara aşı yaptırılması gerektiği aileler tarafından iyice kavranmalı ve aileler bu konuda çok iyi bir şekilde bilinçlendirilmeli. Sonuçta söz konusu olan sağlık ve çocuklar. Bu yüzden bu konu oldukça hassas.
Diyeceğim o ki çocukların aşı olması sağlıkları açısından çok kritik. Öbür yandan aşıyı yapan doktor da deneyimli ve işinde usta olmalı ki aşıyı yaparken kötü sonuçlar doğurabilecek bir hataya sebebiyet vermesin. Kimse böyle bir şeyin olmasını istemez sonuçta. Bunun için de çocuğa aşının yaptırılması kadar yapan kişinin ne kadar profesyonel olduğu da çok önemli bir ayrıntı. Çocukların hastalıksız bir ortamda ve hasta olmadan büyümesi için aşı çok önemli.