Küçük büyük herkesin zevkle izlediği çizgi filmler aslında çok büyük uğraşılar sonucu çok fazla kişinin emeği ile ortaya konulan bir iştir. Birbirini takip eden çok sayıda ayrı ayrı yapılmış resmin birbiri ardına hızlıca gösterilmesiyle gerçekleştirilir.
Çizgi filmlerin atası, Çin ve Türk ulusunun gölge oyunları olarak düşünülür. Daha sonra 19. yy’da Fransız bir çizerin çalışmalarıyla hız kazanmaya başladı. 1830 yılında resimler hareket ettiriliyormuş gibi gösteren bir oyuncak hazırlandı. Tam olarak 1930 yılında kaliteli çalışmalar ve renklerle birlikte bu sektör gelişim göstermeye başladı.
Dünyadaki ilk çizgi film 1906 yılında Amerika’da James Stuart Blackton tarafından Vitagraph Co. adına yapılan “Humerous Phases of Funny Faces” isimli çizgi filmdir.
İlk çizgi filmler kalem ile çizilerek hazırlanmış 8 bin çizimden oluşan animasyonlardır. James Stuart Blackton hazırladığı bu ilk çizgi film ile tarihe geçmiştir. James Stuart Blackton, ilk defa stop motion adı ile tabir edilen tekniği uygulayarak ilk çizgi filmi oluşturmuştur.
Eski zamanlarda çizgi film yapımında kara kalemle çizilmiş resimler kullanılırdı. Fakat 1980′li yıllardan sonra bilgisayar teknolojisinin kullanılması ile işler biraz daha kolaylaşmıştır. Üç boyutlu karakterler oluşturulabilmiş ve daha da hareketlilik verilmiştir. Ancak günümüzde bile kara kalemle çizilen resimler önemini yitirmemiştir. Hala bu şekilde çizilen resimler bilgisayara taratılarak, hareketlilik kazandırılmakta ve daha sonra seslendirilmektedir. Bir çizgi filmin yapımında bir saniye için yaklaşık 25 adet resim kullanılmaktadır. Bu da işin ne kadar zaman gerektirdiğini ve zorluğunu gösterir.
Amerika’lı Walt Disney, çizgi film alanında en önemli isimlerden biridir. Eski zamanlarda sesli ve daha sonra renkli sinemaya geçişle birlikte, Walt Disney’in yarattığı, tıpkı insanlar gibi konuşup gülen hayvan kahramanlar kısa zamanda popüler olmuştur. Bunlar arasında en ünlü olanları hala sevilerek izlenen Miki Fare (Mickey Mouse) ve Bugs Bunny’dir.
Kaynaklar:
www.bilgiustam.com (Yazar Ali Ersoy)
www.bakbii.com