Yıllardır, belki insanlığın varlığından beri insanlara, cinsiyetlerine göre belli roller verildi, belli kalıplar oluşturuldu. Bu kalıpların en çok etkili olduğu alan ise meslekler, çalışma hayatı. Öyle ki mühendis olmak isteyen bir kadına, güzellik uzmanı olmak isteyen bir erkeğe deli gözüyle bakılıyor. Peki bu kalıplara gerçekte bu kadar gerek var mı? Cidden bu kadar önemliler mi? Bana kalırsa hiçbirine gerek yok. Toplumun hayatı zorlaştırmak için oluşturduğu saçmalıklardan başka bir şey değil. Başlarda belli bir mantığa dayalıymış gibi görünen bu algılar zamanla mantıksızlaşmaya başlamış ve toplumun ilerlemesini yavaşlatmaya başlamıştır.
Büyük ihtimalle başlarda erkeklerin fiziksel olarak daha üstün olmasıyla başlayan ve giderek amacı dışına çıkan bu kalıplar insanlığı olumlu etkilemesi gerekirken olumsuz etkilemiş, insanları kısıtlamıştır. Öyle ki fiziksel üstünlük gerektirmeyen bazı işler bile erkek işi olarak nitelendirilmeye başlanmıştır. Hatta bazı kesimlerde bu o kadar üst bir seviyededir ki kadınlar sadece ev işi yapabilen, hatta düşünemeyen varlıklar olarak nitelendirilmiş erkekler ise çalışıp eve ekmek getirmek zorunda bırakılmıştır. Yani bu kalıplar sadece kadınları değil erkekleri de olumsuz etkilemiştir. toplumun gelişmemesinin sebebi ise özünde bu kalıplar değil, bu kalıplara sokulmaktan memnun olan ve hatta bunları destekleyen bireylerdir. Aslında bu algılara en çok karşı çıkan insanların bile bilinçaltında bu algıların izleri vardır. Mesela madenci ya da işçi deyince hiçbirimizin aklına bir kadın gelmez. Peki neden? Bir tane bile kadın maden işçisi olmadığı için mi? Hayır çünkü toplum algıları bunu beynimize kazıyor ama bu algıları yok etmek yine de imkansız değil.
Çocuklarımıza bu kalıpları öğretmezsek eğer nesilden nesile aktarılan bu saçmalıktan kurtulabilmemiz mümkün. Sonuç olarak fikrimce mesleklerin cinsiyeti olmamalıdır çünkü kişinin yapabileceği mesleklerin böyle üstünkörü bir şekilde kısıtlanması hiç mantıklı değil ayrıca mesleklerin zaten cinsiyeti yoktur. Toplumdaki en saçma şeylerden biri de cinsiyetsiz kavramlara cinsiyet atamaktır ve bunu önleyemediğimiz sürece asla modernleşemeyiz. Toplum algısına göre erkek meslekleri olarak kabul edilen mesleklerde gayet başarılı kadınlar ya da aynı şekilde kadınlara uygun görülen mesleklerde çok başarılı erkekler olmasına rağmen yıkılamayan cinsiyetçi toplum algıları gelişemememize sebep oluyor. Eğer at gözlüğü niteliğindeki bu algılarımızdan kurtulabilirsek işsizliğin, eşitsizliğin ve hukuksuzluğun baskılandığı daha özgür bir toplum olabilir, yeni nesillere daha aydınlık ve daha güzel bir gelecek bırakmaya giden yolda attığımız adımlara yenilerini eklemiş oluruz.