Çikolata: kakao ürünleri ile şeker ve ya tatlandırıcı; gerektiğinde süt yağı dışındaki hayvansal yağlar hariç olmak üzere diğer gıda bileşenleri süt ve süt ürünleri ve Türk gıda kodeksi yönetmenliğinde izin verilen katkı ve aroma maddelerinin ilavesi ile tekniğe uygun şekilde hazırlanan ürünü ifade etmekte.
Kakao yağı içeren çikolata yediğinizde ne olur?
Kakao vücut sıcaklığında eridiğinde dolayı, öncelikle tadına baktığınızda damağınızda erir.
Çikolatanın tarihi?
Orta Amerika ya dayanan çikolatanın keşfi, mayalar ve Azteklerin adı verilen çikolata çekirdeklerinden üretilme başlanmıştır.
Kakao çekirdekleri ilk olarak Columbus tarafından Avrupa’ya getirilmiştir. Belirli bir süre, İberya yarım adası da dahil olmak üzere pek bir üne kavuşmamıştır. Bu sırada Kaşif Cortez’in Meksika’ya gelmesi Azteklerin ona bir bardak kakaolu içecek sunması ile olaylar gelişmeye başlamıştır. Cortez, daha sonrasında bu kakao çekirdeklerinin potansiyelini anlamak ve çevresine anlatmak için çeşitli alternatifler düşünmüştür. Düşüncesini de uygulayarak, İspanyol aristokrasisinin damak zevkine uygun miktarda şeker ekleyip onlara sunmuştur. Bu düşünce, popülerliğinin Avrupa’ya kadar artmasına ve çikolatanın yayılmasına öncülük etmiştir.
Kakao ağacındaki çiçekler, tatarcık tarzı küçük böcekler tarafından tozlanır. 5-6 ay sonunda kakao ağacındaki meyveler, 100-350 mm uzunluğuna ve 200 gr-1 kg arasında bir ağırlığa ulaşır. Kabukları gelişmelerine bağlı olarak sürekli renk değiştirir ve öncelikle yeşil veya kırmızı daha sonra sarı veya turuncu renge dönüşür. Mahsulün tamamı aynı anda olgunlaşmaz. Bu nedenle hasat birkaç ay sürer; genellikle 2-4 haftada bir hasat edilir.