ÇİKOLATA

 

Çikolata , cips ve jelibon sağlıksızdır ama iyi yanları vardır. Mesela insana mutsuzken enerji verir, insanı mutlu eder. Bu da insanın sorununu çözer. Bunun hakkında bir hikâyem var, bu hikâyeyi sizlere paylaşacağım.

Bir gün arkadaşlarımla dışarıda yürüyorduk ve arkadaşlarımdan biri (Irmak) dedi ki “Senin hataların var.” Ben de dedim ki”Beren sen de mi böyle düşünüyorsun?” Beren de “Evet.” dedi. Ben de “Peki, ne hatalarım var?” diye sordum. Onlar da “Bizimle değil Asel’le oynuyorsun.” dediler. Ben de “Onunla da oynamak istiyorum çünkü Asel’in hiçbir arkadaşı yok, siz de buna karışamazsınız.”dedim. Onlar da artık seninle oynamak istemiyoruz, diye yanımda ayrıldılar. Ben de eve koşarak gittim. Evde ağladım çünkü onlar 4 yıllık arkadaşlarımdı ve bir tane çikolata attım birden enerji geldi, onları da unuttum. Ertesi gün okula gittiğimde Asel’le oynamak istediğimi soracaktım. Bir çikolatayla mutluluğum ve enerjim geri geldi sanki bir ilaç gibi. Sonra yarın oldu ve Irmak ile Beren vardı. Onlara dedim ki artık sizin için üzülmeyeceğim,  Asel’le oynayıp onunla mutlu olacağım. Bir gün Beren ile Irmak kavga ettiler ve araları bozuldu ve benim yanıma gelip ben seninle kanka olmak istiyorum dediler, ben de kabul etmedim çünkü onlar beni çok dışlamışlardı. Siz de bunun için ağlamayın!

(Visited 42 times, 1 visits today)

Çikolata

Hepimiz mutlu olduğumuzda, kızgınken, üzgünken çikolata yemeyi tercih ederiz. Özellikle gergin ve stresli geçen günlerin yardımcısı olur çikolata. Peki her duygumuzda bizi mutlu etmesi sağladığı hormonlardan mı yoksa bizim psikolojik olarak mutlu hissetmemizden dolayı mı olur?

Çikolatanın mutluluk hormonu sağladığını biliyoruzdur. Ama yararı sadece bu da değil. Ömrü uzattığı, cilde iyi geldiği, çokça enerji verdiği, ömrü uzattığı ve beyin aktivitesini hızlandırdığı söyleniyor.

Birçoğumuz ders çalışırken, bir şeyler yazarken çikolataya ihtiyaç duyarız. Mesela sınavlara hazırlanırken üstümüzdeki stresi biraz da olsa azaltması ve bizi mutlu etmesi için.

Bir arkadaşımızla kavga ettiğimizde, ailemizle kavga ettiğimizde, yakınımızı kaybettiğimizde, eşyamızı kaybettiğimizde veya başarısız olduğumuz gibi üzgün olduğumuz durumlarda da çikolatanın verdiği mutluluğa ihtiyaç duyarız.

Bu gibi durumlarda çikolatanın mutluluk hormonu verdiğine katılıyorum ama sadece bunun bizi mutlu edeceğini sanmıyorum.Psikolojik olarak onu sevdiğimizi ve bize mutluluk ve enerji verdiğini düşünürsek gerçekten de bu etkileri yaratacağını düşünüyorum. Yağlı bir şey yedikten sonra kaşınmamız gibi aslında. Psikolojik olarak onun öyle bir etki yarattığını düşünüyoruz hatta hissediyoruz ama aslıda olan o değil.

Aynı etkiyi pizza yerken, makarna yerken, kahve içerken veya sevdiğimiz yemekleri yerken de yarattığını düşünüyorum. Tabii ki çikolata yerken ki  kadar çok mutluluk vermez ama yine de sevdiğimiz bir yemek olduğu için bizi mutlu edecektir.

Bu tarz besinlerin davranışlarımıza da tabii ki etkisi olacaktır. İnsanlara daha pozitif yaklaşmamızı sağlayacaktır. Yani bize mutluluk veren sadece çikolata değil. Bazı insanların kakaoya alerjisi olduğunu ve sevmediğini biliyoruz. Bu durumda onlara neşe verecek başka yemekler ve içecekler de olacaktır.

Şu aralar gerçekleşen Kahve ve Çikolata Festivali hakkında da konuşmak istiyorum. İçeri girer girmez kahve kokusu yakalıyor. Birçok insanın orada mutlu olduğunu ve çikolata yemek veya kahve içmek için can attığını görebiliriz. İnsanı mutlu eden ve moralini yükselten iki şey oradadır çünkü: Kahve ve çikolata. Ben burada da psikolojinin devreye girdiğini düşünüyorum.  Sonuçta kahvenin içinde mutluluk hormonu yok ama çoğu kişiyi kokusuyla bile mutlu edebiliyor.

Yani çikolata gibi besinlerin hormonlardan çok sevdiğimiz bir şey olduğu için bizi mutlu ettiğini düşünüyorum.

 

(Visited 66 times, 1 visits today)