Ben hep daha katı yasaların daha huzurlu ve barışçıl bir dünyaya yol açtığını düşünmüşümdür. Bunun hakkında bir sürü örnek verebilirim. Mesela Hammurabi veya kısasa kısas. Kısasa kısas (göze göz, dişe diş) bize “birinin ineğini öldürürsen senin de ineğin ölür.” şeklinde anlatılmıştı. Bu konuyu en son beşinci sınıftayken görmüştük ve doğruyu söylemek gerekirse hayran kalmıştım. Yalnızca kısasa kısas da değil. Günümüzden örnek verirsek kurallar ülkesi olan Singapur en güçlü ve en iyi yönetilen ülkelerden biri. Daha katı kuralları var ve daha barışçıl bir yaşam var.
Bir de suç konusu var tabii. Bazı insanlar mesela annem katı yasaların daha fazla suça yol açacağını söyler hep. Neden diye sorduğumda bana “sen okulda yasak olan bir şeyi mi yapmak istersin yoksa sizi özgür bıraktıkları bir alanda mı bir şey yapmak istersin?” Elbette benim buna cevabım yasak olanı yapmak istediğimdir. Yaratılışımız böyledir sonuçta. Ancak biz bu yasak olanları yapınca karşılaşabileceğimiz olası durumları önceden düşünmezsek yasak olanı yapmak isteriz. İki saniye durup düşünürsek “ben yasak olan bir şeyi yapsam ne olur” dediğimizde alacağımız sonuçlar bizi muhtemelen vazgeçirir. İşte olay da bu! Yaptığımız yasak bir şeye karşı sonuç olarak bizi katı yasalar bekliyor olacak. Bu nedenle bir şeyi çok yapmak istesek bile geri adım atarız. Yani, bu da daha fazla suça yol açacağını savunanların söyledikleri ile aynı yere çıkıyor.
Örneğin Almanya, Fransa, ABD gibi gelişmiş ülkelerde trafik kuralları kapsamında uygulanan katı yasalar sayesinde az gelişmiş ülkelere nazaran trafik suçlarında ciddi oranda fark vardır. Çünkü katı yasalar katı cezaları getirir. Ve bu cezalar insanları trafikte daha dikkatli olmalarına kurallara uymalarını sağlıyor. Bir söylem vardır, Avrupa’da yaya ayağını sokağa bastığı anda bütün arabalar durur, diye. Bunun buradan geldiğini düşünüyorum.
Doğru olup olmadığını bilmesem de Amerika’da çekilen dizilerde bazı eyaletlerde avukatlar müvekkili oldukları mahkumları korumak için daha fazla çalışırlar. İdam edilmesinler diye. Bana sorarsanız bu çok mantıklı bir ceza biçimi. Sonunda ölüm olduğunu bilmek insanları yapacakları uygunsuz bir şeyden korkmalarını sağlayacaktır. O nedenle ben Teksas eyaletinde idam kuralının geçerli olduğundan beri suçlarda bir düşüş olduğunu düşünüyorum. Bu yalnızca idam için geçerli değil. Mesela trafik için verdiğim örnekte insanlar, ceplerinden para çıkmasın diye kurallara uyuyorlar.
Sonuç olarak katı kurallar dünyamızı daha huzurlu ve barışçıl bir duruma getirir.