Gün geçtikçe durmak bilmeyen bir hızla gelişen teknoloji, her alanda farklı olanaklar çıkarmaya devam etmektedir. Tabii ki insanlar teknolojiyi eğlence anlamında farklı seçenekler oluşturmak için de kullanmış ve bunun sonucunda çevrimiçi oyun akımı doğmuştur.
Normalde oyun dendiğinde akla çocuklar gelir. Ancak çevrimiçi oyunlar herkesin ilgi alanına hitap edecek çeşitlilikte olduğundan yediden yetmişe herkesi etkisi altına almış durumda. Dünya geliştikçe her konuda bilgiye ulaşmak kolay olmuş, bu durum da beraberinde her alanda artan bir rekabet doğurmuştur. Bu rekabet insanlarda stres ve kaygı problemlerini arttırmıştır. Bu gibi duygularla başa çıkmaya çalışan insanlar, kafalarını dağıtmak için oyunlara başvurmuşlardır. Oyunun mantığı zaten gerçek hayatın koşturmacasından uzaklaşıp eğlenmektir. Ancak çevrimiçi oyunların kontrolsüz bir şekilde oynanması stres seviyelerinin daha da artmasına sebep olabilmektedir.
Çevrimiçi oyunlar ayrıca insanı sürekli olarak oturmaya ve ekrana bakmaya zorlamaktadır. Sürekli oturmak obezite, bel ve boyun ağrıları gibi sorunlara yol açabilirken aralıksız ekrana bakmak da başta göz problemleri, baş ağrıları gibi sağlık sorunlarını kaçınılmaz kılar.
Gerçek hayatta insanların onaylanmış hissedebilmeleri için bir şeyler başarmaları gerekir. Belki bir sınavı geçmek, iş yerinde terfi etmek, bir hobide kişisel rekorunu kırmak, sağlıklı beslenmek gibi… Gerçek hayatta tüm bunları yapmak uzun süreli bir disiplin, çaba ve özveri gerektirir. Oyunlarda ise onaylanmış hissetmek çok daha kolaydır. Belki bir seviye atlamak, yeni bir başarının kilidini açmak… İkisinin de verdiği his aynı, ancak birini yapmak diğerinden çok daha basit. Bu durumda çoğu insanın tercihi tabi ki kolay yol oluyor. Aslında çevrimiçi oyunlarının sırrı bu. İnsanların “onaylanma” ihtiyacını kolayca karşılamak ve bu şekilde kendisine bağımlı hale getirmek.
Çevrimiçi oyunlara bağımlı hale gelmek sağlık sorunları dışında daha pek çok soruna sebep olur: maddi sıkıntılar gibi. Çevrimiçi oyunlarda genellikle pek çok özellik sınırlıdır. İnsanlar bir kere onun sağladığı eğlencenin tadına varınca hep daha fazlasını isterler. Bu eğlencenin kilidini açmak için de para vermeleri gerekir. İnsanların eğitime, deneyimlere harcayabilecekleri paraları çevrimiçi oyunlara yatırmalarının sonucunda da bir toplumdaki vasıfsız insan sayısı gitgide artar.
Çevrimiçi oyunlar her ne kadar sosyalleşmek için iyi bir alan gibi görünse de bireylerin içlerine kapanıp sosyal kaygılar geliştirmelerine sebep olabilir. Ayrıca çok güvenli bir ortam olmadığından sadece çocukların değil aynı zamanda yetişkinlerin de kandırılıp çeşitli sorunlar yaşamalarına sebep olabilir.
Özetlemek gerekirse çevrimiçi oyunlar her ne kadar kafa dağıtıp eğlenmek için bir yol gibi görünse de kontrolsüz oynanmaları durumunda bireylerde mental ve fiziksel sağlık sorunları, maddi ve manevi kayıplar, psikolojik sıkıntılar vb. gibi problemlerin çıkmasına sebep olur. Dikkatle hazırlanmış yapısıyla birlikte insanları kendisine bağımlı hale getirmeyi amaçlayan bu oyunları kontrollü oynamak ise oldukça zordur. Bireyleri çevrimiçi oyun bağımlısı olan bir toplumu bekleyen şey de maalesef bir çöküştür.