Çevrenin Etkisi

Çevre bilinci bir insan için çok önemli. Çevre bilincine “Çevreyi Korumak”, “Doğayı Koruma Bilinci” diyebiliriz. Öncelikle “Çevre” ne demek? İçinde bulunduğumuz ve yaşadığımız ortamı çevre olarak adlandırıyoruz. Çevreyi en basit anlamıyla canlı ve cansız varlıkların beraber bulundukları ortam olarak düşünebiliriz. Bu beraberlik sayesinde bir etkileşim de oluyor diyebiliriz. Ne yazık ki insanların çevrenin dengesini bozmaya başlamıştır peki çevre için çalışan ve önem veren insanlardaki “Çevre Bilinci” kavramı ne olabilir? Çevre bilinci, doğal çevreye dikkat etmek ve Dünya’ya zarar vermeyen ve fayda sağlayan seçimler yapmak anlamına gelir. Çevre dostu küçük evlerden organik gıdaya, doğa dostu çözümlerden küresel ısınmaya kadar onlarca şey hakkında ilgi ve süreklilik gerektiren, sürdürülebilir olması gereken bir konudur. Herkesin çevreye duyarlı bir birey olması lazım.

 

Peki çevreye duyarlı bir birey ne yapar? Bilinçli olmanın önemi burada devreye giriyor. Neler yapmalıyız ki bilinçli olalım ve çevre bilincine sahip bireyler olalım. Bir sürü görevi olsa da aklımıza ilk bunlar geliyor. İlk olarak geri dönüşüm yapmak. Geri dönüşüm sayesinde doğadaki kaynakların daha az kullanılmasını sağlarız. İkinci olarak enerji ve su tasarrufu yapmalıyız. Bu sayede su ve enerji kaynaklarının tükenmesini önleyebiliriz. Üçüncü olarak plastik benzeri ürünleri kullanmaktan kaçınmalıyız. Bu tür ürünler doğaya düşündüğümüzden daha çok zarar veriyor. Bu bilgiler konuyu bilmemize yardımcı olacaktır. İnsanların anlaması ve uygulaması için bir sorumluluk projesi başlatıp bu yazdığımız maddelerdeki kuralları uygularken fotoğraf atabilecekleri bir proje yaratabiliriz. Bir program sayesinde insanlara önce çevrenin ne olduğunu ardından duyarlı bir bireyin görevlerini öğretebiliriz. Ardından hep beraber bir ağaç dikip doğaya bir katkıda bulunabiliriz.

 

Bu projenin sonunda insanlar doğanın önemini öğrenecektir. Aldığımız her nefesi doğaya borçluyuz ama insanlar henüz doğayı ne kadar kirlettiğinin farkında değil. Gelecek nesillere de bizim önceki nesillerimizden aldığımız gibi bir dünya bırakmamız gerek. Fakat geri dönüşüm veya tasarruf yapılmazsa bu Dünya’da yaşayacak bir yerimiz kalmayacak. Üstelik sadece kendimizi değil bütün hayvanların ve bitkilerin hayatını tehlikeye atıp doğanın bütün dengesini bozuyoruz. Umarım bu tarz projelerle durumun ne kadar kritik olduğunu doğa daha büyük hasarlar almadan insanlara öğretebiliriz.

(Visited 325 times, 1 visits today)