Çevre ve İnsan Sağlığı

Günümüzde küresel ısınma ve çevre problemleri sebebiyle bazı giyim firmaları geri dönüştürülmüş materyallerden yapılan kıyafetleri piyasaya sürmeye başladı. Geri dönüştürülmüş maddelerin insana ve çevreye oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Kâğıt, karton, cam, plastik, metal vb. Bu maddeler, geri dönüşüm işlemi sayesinde sadece doğayı ve insan sağlığını korur. Geri dönüşüm aynı zamanda ülke ekonomisine de büyük ölçüde katkı sağlar.

Geri dönüşümün artılarına örnek vermek gerekirse;

  • Doğal kaynakların azalmasını ciddi oranda önler
  • Enerji tasarrufu sağlar
  • Çöp miktarı azalır, böylece daha temiz bir doğa olur
  • Ekonomiye katkı sağlar
  • Tüketim malzemesi üretimi için yeni hammadde arayışına gerek kalmaz, böylece hem hava hem çevre kirliliğinin önüne geçilmiş olur.
  • Sera gazı emisyonunun düşmesine neden olarak küresel ısınma konusunda önemli bir katkı sağlar.
  • İnsan sağlığına zarar verecek çöp atıklara engel olunur böylece doğaya destek çıkarak sağlığımıza da katkı sağlamış oluruz.

Ben bu konu üzerinde aklıma neleri geri dönüşüm ile yeniden kullanabileceğimiz sorusu geldi. Genel olarak bildiklerimiz kâğıt, metal, cam vb. Geri dönüşümü olan ürünlerden birkaçını şu şekilde sayabiliriz; alüminyum, bakır, demir, beton, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, organik atıklar, tekstil ürünleri, ahşap birtakım ürünler, bazı elektronik aletler. Kıyafetler de geri dönüşümün bir parçasıdır, herkesin gardırobunda ya kıyamadığı ya da bir köşede kalıp unutulmuş onca kıyafet bulunuyor. Kimileri giymediği kıyafetlerini ihtiyacı olan kimselere ulaştırmayı bir çözüm olarak görüyor. Basit bir t-shirt ve kot pantolonu üretebilmek için yaklaşık 8 ton baskılı t-shirtler  içinse 8 ton üstü miktarda su harcanıyor. Aynı zamanda kumaşların birer kıyafet haline getirilmesinde yalnızca dikiş emeği değil, tahmin edemeyeceğimiz kadar kimyasal malzeme ve enerji kullanılıyor. Kıyafetlerin tekrar üretim döngüsüne kazandırılmasıyla doğaya saldığımız kişi başı karbon miktarını gösteren karbon ayak izinin düşmesine, dolayısıyla doğaya katkı sağlıyor. Tek bir kot pantolonun üretime yeniden kazandırılmasıyla havaya salınan 32 kg karbonun ve 400 MJ enerjinin üretimde yeniden kullanılmasına dolayısıyla havaya salınan karbon miktarının artması yerine sabit kalmasına yardımcı oluyor. Peki tekstil geri dönüşümü nasıl yapılır, Diğer geri dönüşüm alanlarının dışında kumaş geri dönüşümü daha risklidir ve daha çok emek gerektirir. Kumaş geri dönüşümünde daha yoğun geçen bir rekabet söz konusudur. Kumaşın hangi renkte olduğu, kumaşta bulunan yabancı madde oranı ve kalitesi bu geri dönüşüm kolunda en önemli etkenlerdir. Bir atık ne kadar ağır bir zarar aldıysa geri dönüşümü yapan çalışanlarının o kadar vaktini alır ve özenli bir çalışma gerektirir. Kumaşın hangi renge boyandığı da önemlidir. Bir kumaş ne kadar çok boya aldıysa, o kadar değersizleşir ve geri dönüşüm için zor bir atık haline gelir. Bence geri dönüştürülmüş materyallerden yapılan kıyafetler çevre ve insan sağlığı için yararlıdır. Tam tersine bu tür maddelerin geri dönüştürülmemesi doğa ve insan hayatı için daha zararlıdır.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)