Çevre kirliliğinin sonunu getirebilir mi?

Çevre kirliliği bazı sebeplere bağlı olarak günümüzde büyük bir problem haline gelmiş bulunmakta. Çevre kirliliği coğrafyanın değişimine, küresel ısınmaya, su kaynaklarının tükenmesine vb. problemlere sebep olur. Çevre kirliliği sanayi devriminin başlaması ile birlikte artmaya başlamış ve bazı önlemler alınsada başarılı bir sonuca ulaşılmamıştır. Birçok bilim adamına göre bu sorunu evrensel olarak çözebiliriz bu yüzden ülkelerin birbirini desteklemeleri gerekiyor. 

Çevre kirliliğine çözüm olarak insanlara bu konu hakkında daha çok eğitim verilmesini onlara sorumluluk yüklenmesi gerektiğini düşünüyorum bununla birlikte çöplerimizi dışarıya atmamak, yenilenebilir enerji kullanımı gibi her zaman söylenen çözüm önerileri var fakat şu zamana kadar çok bir gelişme olmaması insanların alışkanlıkları yüzünden olduğunu düşünüyorum ondan dolayı daha sert kısıtlamaların olması gerektiğini düşünmekteyim .Bunun ile birlikte bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi çöplere devlet para ödeyebilir ve alınan o çöpleri geri dönüşüm ile geri kullanıcıya ulaştırabilir. Devletlerin çöpler hakkında sınır koyması bir çözüm olarak gösteriliyor. Evlerin kişi sayısına göre çöp sınırı koymak aslında insanları daha tutarlı yapabilir fakat bunun denetlemesinin güzelce yapılması lazım onun içinde belki bir yazılım geliştirebilir. Bazı ülkelerin kullandığı bu sisteme daha çok ekleme yapmaları gerektiği gözüktü. Her gün tonlarca yiyecek üretildiğini ve çoğunun israf olup doğrudan çöpe gittiğini düşünürsek bence ilk olarak bu sorunlara çözüm bulmalıyız. Devletlerin bu projeyi güzelce planlayacağını düşünmüyorum çünkü sınırların kontrol edilmesinin bazı ülkelerde mümkün olmadığını düşünüyorum. 

İsraf olmayacak miktarda ürün üretilmesinin ve ürün ambalajlarının dünyaya zararı olmayacak şekilde üretilmesinin çevre kirliliğini engellemek için daha etkili olacaktır. Çevre kirliliği bunun gibi projelerin uygulanması ile gün gittikçe azalacağını düşünüyorum. Evlere çöp sınırı getirmek tek başına bir çözüm olmayabilir fakat çözüm aşamalarından biri olursa olumlu yönde etki bırakabilir. Yenilenebilir enerji, geri dönüştürebilir ambalaj gibi uygulamalar daha etkili olucaktır. Tüketilecek ürün miktarının da değişmeyeceği için çöp miktarı azalmaz sadece bu uygulama için değil diğer projeler içinde dünyadaki çöp miktarını azaltmak çok zor. Dünyada her zaman çöp dolaşımı olduğundan çöplüklerin kapasitelerinin arttığını gözlemleyebiliyoruz insanların bilgisiz olduğundan dışarıya atılan çöp miktarıda bir hayli fazla bu yüzden ben sadece evlere değil insanların çöp tüketimine sınır koyulması daha mantıklı hale getirecektir. 

 

Sonuç olarak bence evlere çöp sınırı getirmenin eksik kalabileceği ve o yüzden bazı eklemeler yapılması gerek ı aksi takdirde yine olumlu etkileri olacaktır fakat bahsettiğim bazı çözümlerin daha etkili olabileceğini düşünüyorum. Çevre kirliliğine sebep olan şeylerin engellenmesi bu sorunu çözmemize daha büyük katkıda bulunacaktır. 

 

(Visited 128 times, 1 visits today)