İnsanoğlu çevresini kirleterek gün geçtikçe dünyadaki kaynakları yok etmektedir. Çevre kirliliğinin insanlara, hayvanlara ve doğaya zararı çok fazladır. İnsanların atıklarından oluşan, çevreyi kirleten veya zarar veren kirliliğe “çevre kirliliği” denir. Örneğin: hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği gibi.
Öncelikle hava kirliği, havadaki yabancı maddelerin çoğalması, havanın standartların dışına çıkması demektir.
Havada fazlasıyla karbondioksit, karbonmonoksit ve kükürt gibi zararlı atıkların bulunması hava kirliliğinde önemli bir rol oynar.*
Havayı kirleten şeylerden bazıları da, fabrikalardan çıkan gazlar veya arabalardan çıkan egzozlardır.
Hava Kirliliğinin İnsan Sağlığına Zararları ve Yol Açtığı Hastalıklar
Hava kirliliğinin neden olduğu bazı hastalıklar şunlardır :
1- KRONİK BRONŞİT: Hava kirliliği ve sigara içilmesinden kaynaklanır. Bu hastalık sabah kuru bir öksürük ile başlar. Hastalık vücuda yerleşince üç ay gibi bir süre insan öksürür, öksürür. Bu hastalığın vücuda yerleşmesinin kanıtıdır. Ve vücudun bazı yerlerinde morarmalar olur. Parmaklarda morarmalar, bacaklarda ödem, karaciğer büyümesi gibi birçok şey gerçekleşir.
2-AMFİZEM: Bu hastalık da sigara ve hava kirliliğinden kaynaklanır. İlk önce nefes darlığı ile başlar. Daha sonra bu hastalığı olan insanlar ellerini ve kollarını hareket ettirirken bile nefes nefese kalırlar. Göğüsleri şişmeye başlar ve dudakları büzülerek uzun bir şekilde zayıflamaya başlarlar.
3- ASTIM: Kesin olmasa da astıma en çok hava kirliliğinin yol açtığı söylenmektedir. Bir zamanlar hava kirliliği ile ilgili olduğu düşünülen bir çeşit astım formu tanımlanmıştır. Bu astım çeşidi görüldüğü şehirlerin ismini almıştır: “New Orleans Astımı” ve “Tokyo-Yokohomo Astımı” gibi.**
Çevre Kirliliklerinin Başlıca Nedenleri
1-İnsanların doğayı korumaması
2-İnsanların çevreye çöp atması
3-Evsel atıkların gelişigüzel atılması
4-Sanayilerde kalitesiz karbon kullanımı (tüketimi)
5-Araçların havaya saldığı egzoz
Çevre kirliliğini engelleyebilmek için birtakım önlemler alınabilir. İnsanlar su, hava ve toprak kirliliği ile ilgili olarak bilinçlendirilmelidir. Özellikle fabrikalara arıtma tesisleri kurulmalıdır. Çevre kirliliği için yeni kurallar, kanunlar oluşturulmalıdır, düzenlemeler yapılmalıdır. Aileler çocuklarını yetiştirirken çevreye saygılı olmalarını öğretmeli ve okullarda da çevre kirliliği ile ilgili çalışma başlatılmalıdır.
Kaynak:
*ailem.com
**mustafaeraslansikayet.com